Objavljeno: 3.5.2013 01:00

Kamera kot oko insektov

Insekti so v živalskem svetu znani po temu, da imajo najbolj kompleksne oči, ki hkrati dajejo izredno širok zorni kot brez popačenja slike. Ameriški znanstveniki iz univerze v Illinoisu so zdaj uspeli narediti prototip video kamere, ki oponaša to kar je insektom dala narava.

Tipalo video kamere je prekrito s polkrožno kupolo, na kateri se nahaja 180 drobnih leč, s katerimi lahko zagotovijo izredno širok zorni kot brez popačenja slike. Vse skupaj krmili namensko razvita elektronika, ki zajeto svetlobo sestavi v ljudem razumljivo sliko. Prototip ima zelo nizko ločljivost, vsaj glede na insekte, ki imajo v kupolastem organu okoli 28.000 oči. Toda smer je začrtana in najbrž je le vprašanje časa, kdaj bi z miniaturizacijo dosegli in presegli dosežek narave.

Tovrstne kamere bi lahko nekega dne uporabljali na področju varnosti, panoramskih posnetkov, pa tudi v medicini, kjer bi ob zadostni miniaturizaciji zdravniki dobili celostni pregled pri endoskopskih preiskavah.

http://engineering.illinois.edu/news/2013/04/29/bug%E2%80%99s-view-inspires-new-digital-camera%E2%80%99s-unique-imaging-capabilities

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

klemen_ | 3.5.2013 | 10:38

Lepo reči, da bi se taka kamera uporabljala za panoramske posnetke in medicino ipd, ampak meni na pamet pride prvo kaj drugega, ta svet bo postal en sam velik big brother. kolikor še ni.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji