Objavljeno: 15.4.2015 09:00

Kako zmagati na lotu

V ameriški zvezni državi Iowa so januarja aretirali Eddieja Raymonda Tiptona, odgovornega za varnost v tamkajšnji loteriji, sedaj pa so ga uradno obtožili prevare. Tožilstvo mu očita, da je računalniški sistem spremenil tako, da so bile izžrebane zmagovalne številke, ki jih je imel na srečki prav on.

MUSL (Multi-State Lottery Association) organizira več različnih iger na srečo, ki pokrivajo več ameriških zveznih držav. Med njimi je tudi igra Hot Lotto, v kateri je bil decembra 2010 priigran dobitek 14,3 milijona dolarjev, za katerega je bila dobitna srečka vplačana v Iowi. Denarja skorajda leto dni ni prišel dvignit nihče, potem pa se je tik pred iztekom roka (dobesedno par ur pred potekom) prikazal newyorški odvetnik, ki pa ni želel razkriti identitete resničnega kupca. Zastopal je nek belizejski sklad, a Iowa ne dovoljuje anonimnih prejemnikov loterijskih dobitkov, zato so začeli preiskavo.

Sklad Hexham Investments Trust, ki ga je zastopal omenjeni newyorški odvetnik, ima kot predsednika navedenega nekega človeka iz  Quebeca. Ta je preiskovalce napotil k Robertu Rhodesu in nekemu odvetniku iz Houstona, ki pa nista želela sodelovati v preiskavi. Preiskovalci so zato objavili videoposnetek, na katerem je videti, kako anonimni dobitnik kupuje zmagovalno srečko, in nasmehnila se jim je sreča. Tiptonov sodelavec je na njem prepoznal Triptona. Klobčič se je hitro razpletel, saj sta bila Rhodes in Tipton sošolca in še vedno v rednih stikih. Marca so aretirali tudi Rhodesa.

Ugotovili so, da je Tipton novembra 2010 spremenil nastavitve varnostnih kamer, tako da so en dan snemale le eno sekundo dogajanja v minuti, ne pa vsake sekunde. To je domnevno izkoristil, da je v računalnik z naključnim generatorjem števil vstavil USB-ključ, ki je spremenil pogoje. Na njem naj bi bil rootkit, ki je opravil svoje in se izbrisal.  Tipton je večkrat govoril o rootkitih in svoji fascinaciji nad njimi, a dejanskega dokaza, da je imel enega, ni.

Tiptonu grozi do pet let zapora in 7500 dolarjev globe. Tipton seveda vztraja, da ni zagrešil ničesar in da na računalnike ni nalagal nobene programske opreme.  Dejansko preiskovalci rootkita niso našli, zato je za zdaj cel primer osnovan na indicih in kopici sumljivih naključij. Elektronska loterija je pač občutljiva tema, kjer moramo imeti dobro tehnološko osnovo ter strog nadzor.

http://www.desmoinesregister.com/story/news/2015/04/11/prosecutors-evidence-indicates-lottery-vendor-employee-tampered-equipment/25629733/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji