Objavljeno: 7.4.2015

Kako brisati posnetke z Youtuba

Ruski programer Kamil Hismatullin se je nekako specializiral za iskanje napak v Googlovih storitvah – že pred časom ga je spletni gigant za najdeno napako nagradil z 1337 dolarji, sedaj pa mu je uspelo najti res kardinalno napako in zaslužiti - v resnici bornih 5000 dolarjev. Google namreč nagrade za najdene napake povečuje, vendar so omejene na 5000 dolarjev. Facebook take omejitve nima.

Našel je način, kako bi(je) lahko kdorkoli z Youtuba zbrisal katerikoli video posnetek in sicer iz servisa Youtube Creator Studio, ki avtorjem omogoča ogled analitičnih podatkov o svojih video posnetkih. Storitev namreč omogoča tudi brisanje kateregakoli video posnetka, če ji kot parametre podamo t.i. Event ID in prijavni žeton, ki je služil kot nekakšno trenutno geslo. Težava je bila v tem, da je servis sprejel tudi žetone drugih uporabnikov in ne le tistih, ki so bili lastniki videa.

Kot je povedal Kamil, so se Googlovi »varnostniki« na napako, o kateri jih je opozoril, odzvali takoj, čeprav je bila sobota. Napaka bi v napačnih rokah lahko povzročila kaos, saj bi lahko »zlobneži« z njo v nekaj minutah izbrisali ogromno video posnetkov.

Kamil je še povedal, da je za raziskovanje napake porabil šest do sedem ur, pošalil pa se je, da se je kar nekaj ur upiral želji, da bi z Youtuba zbrisal celotno glasbeno kolekcijo Justina Bieberja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji