Objavljeno: 26.5.2016 08:00

Jedrske konice z 8-palčnimi disketami, davki pa v COBOL-u

Ni skrivnost, da so nekateri računalniški sistemi v industriji in javnem sektorju precej stari, saj delujejo in za nadgradnjo in s tem povezano tveganje ni bilo pravega motiva. Vseeno pa preseneča, da ameriško obrambno ministrstvo za nadzor medcelinskih balističnih raket, jedrskih konic in podpornih letal še vedno uporablja IBM Series/1, ki npr. uporablja 8-palčne diskete.

To razkriva poročilo o stari informacijski tehnologiji v ameriških zveznih agencijah, ki ga je pripravila US Government Accountability Office (torej nekakšen inšpektorat). V njem ugotavljajo, da se informacijski sistemi zveznih agencij hitro starajo in da v nekaterih primerih uporabljajo tudi več kot 50 let stare komponente. Takih zelo starih sistemov je seveda več, zato bodo odslej zahtevali, da agencije označijo, kateri sistemi so zastareli, in jih v doglednem času nadgradijo.

Obrambno ministrstvo načrtuje posodobitev sistema do konca prihodnjega leta. Podobno imajo zelo stare sisteme tudi v davčni upravi (IRS), na finančnem ministrstvu, na ministrstvu za zdravje, v centrih za socialno delo, v pravosodju itd. Pajde se kakšen prastar sistem, zapisan v zbirniku, ki teče na IBM-ovih mainframih, obilica finančne programske opreme v COBOL-u in kup nepodprte Microsoftove programske opreme. Večina teh ustanov še nima jasnih načrtov, kdaj bodo svoje sisteme nadgradili.

Pri nas tako zelo stare programske opreme verjetno ni, ker se je informatizacija začela pozneje.

CNBC

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji