Objavljeno: 2.6.2001

Izšel je prvi 64-bitni Intelov procesor - Itanium

Intel je 29.maja dvignil zaveso nad svojim prvim 64-bitnim procesorjem, ki so mu že pred časom dali ime Itanium. S tem je izdelek, ki je glede na prvotne načrte zakasnil več kot eno leto, končno prišel v prodajo, čeprav v omejenih količinah in še to samo prek OEM ponudnikov. Novi procesor, ki je mišljen predvsem za rabo v zmogljivih strežnikih in delovnih postajah naj bi se spopadel z izdelki proizvajalcev iz višjega razreda zmogljivosti, kot so bili dosedanji procesorji za osebne računalnike PC. Intel ne skriva načrtov, s katerimi nameravajo z Itaniumom in njegovimi nasledniki poseči v razred strežnikov in delovnih postaj družb Sun, Compaq in IBM, čeprav bodo tu naleteli na hudo konkurenco.

Novi procesor bo sprva na voljo v sistemih z enim, dvemi ali štirimi procesorji, frekvencami delovanja 733 MHz in 800 MHz ter s podporo za pomnilnike velikosti do 64 GB. Kasneje naj bi Intel predstavil izvedbe z višjimi frekvencami ter večjim, tretjenivojskimi predpomnilniki v samem procesorju, ki bodo veliki 2 MB oziroma 4 MB. Cena samega procesorja se giblje od 1.177 dolarjev do 4.277 dolarjev za najzmogljivejšo različico. Za računalnike z novimi procesorji so sprva pripravljeni štirje operacijski sistemi: Windows 64-bit Edition in Windows Advanced Server Limited Edition 2002, ki še nista povsem dokončana, Hewlett Packardov HP-UX 11i v1.5, IBM AIX 5L in Linux (v pripravi so izvedbe družb Caldera, Red Hat, SuSE in TurboLinux).

Med prvimi, ki so napovedali strežnike z novimi procesorji Itanium je družba Hewlett Packard, ki je skupno z Intelom tudi razvijala sam procesor. HP Server rx4610 uporablja do 4 procesorje Itanium, nekoliko kasneje pa pride na vrsto model Server rx9610, ki bo podpiral do 16 procesorjev. Oba bosta na voljo s sistemi HP-UX ali Linux. HP je pripravil tudi delovno postajo z dvema procesorjema, ki nosi oznako Workstation i2000. IBM je najavil novi strežnik eServer x380 in delovno postajo Intellistation Z Pro. Compaq je najavil strežnike za sisteme Windows in Linux, ki bodo na voljo v tretjem četrtletju letošnjega leta, podjetje Dell pa načrtuje izdelati vgradne strežnike z Itaniumi in delovno postajo Precision Workstation 730, ki bo stala >>le<< 8.000 dolarjev. Silicon Graphics ima novo delovno postajo SGI 750 s sistemom Linux, nove procesorje pa bo ponudil tudi Unisys v svojem zmogljivem strežniku ES-7000, kjer bodo kupci lahko uporabljali hkrati module z Itaniumi in dosedanjimi 32-bitnimi Xeoni. Kasneje naj bi sledili tudi drugi.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji