Objavljeno: 12.5.1999

Internet vedno cenejši (drugje)

Freeserve je od septembra lani pridobil čez milijon uporabnikov v Veliki Britaniji in tako postal največji tamkajšnji ponudnik interneta. Nič čudnega, saj ponujajo brezplačen dostop, dohodek pa načrtujejo s prodajo oglasnega prostora in spletnega prostora elektronskim trgovinam.

Sunrise Communications, ki ga nadzorujeta British Telecommunications in Tele Danmark, začenja te dni Švicarjem ponujati brezplačen dostop v internet brez omejitev pristopnega časa ali količine prenesenih podatkov. Zavedajoč se konkurence, je tudi Swisscom napovedal, da bo od junija brezplačno ponujal elektronsko pošto, dva meseca pozneje pa tudi brezplačen dostop v internet.

Hrvatske telekomunikacije (HT), ki upravljajo največjega hrvaškega internetnega ponudnika HiNet, so te dni spremenile način obračunavanja internetnih storitev. Tako so, denimo, dosedanje "male" uporabnike (v glavnem uporabniki doma), ki so plačevali mesečno naročnino v višini 85,40 kun (2220 tolarjev) in dodatnih 320 tolarjev za uro deskanja pri visoki tarifi (skupen obračun internetnega dostopa in telefonske tarife), oprostili plačila mesečne naročnine. Pogostejšim uporabnikom je po novem na voljo paket "mali plus", ki za 170,80 kun (4441 tolarjev) mesečno ponuja neomejen dostop, plačljiva je le krajevna telefonska tarifa (okrog 106 tolarjev na uro). Zanimiv in morda nekoliko vprašljiv način zaračunavanja dostopa do interneta je obračun impulzov v običajnem telefonskem računu, saj HT skorajda ne loči poslovanja svoje enote Hinet od običajnih storitev govorne telefonije. Operaterja hrvaške telefonije GSM (CRONET) in analogne mobilne telefonije NMT sta prav tako enoti Hrvatskih telekomunikacij, vendar imata oba povsem ločen sistem obračunavanja in zaračunavanja storitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji