Objavljeno: 1.8.2014 01:00

ICANN skuša preprečiti zaplembo domen

V ZDA ta hip poteka nenavaden sodni proces, v katerem želijo predstavniki ameriških žrtev terorističnih napadov zapleniti domene Irana (.ir), Sirije (.sy) in Severne Koreje (.kp). V proces se je zdaj vključila krovna internetna organizacija Icann, ki je uradno zaprosila sodišče, naj ustavi poizkuse zaplembe domen. Trdijo namreč, da bi ob morebitni zaplembi te domene postale neuporabne in s tem brez vednosti.

Sodni proces in poskus zaplembe so začele družine štirih žrtev terorističnega bombnega napada v Jeruzalemu že davnega leta 1997. Družine že vrsto let trdijo, da je za napad organizacije Hamas odgovoren Iran in želijo kot kompenzacijo za trpljenje zaseči lastništvo Irana, pa tudi drugih (!?) »spornih« držav, do katerih se da priti na ameriškem ozemlju. V preteklosti so bili pri svojih poskusih le delno uspešne, »napad« na domene pa se zdi zdaj zadnja možnost, da domnevno pridejo do denarne odškodnine.

Pri organizaciji Icann trdijo, da je celotna zamisel zaplembe popolna neumnost, saj tudi v primeru pozitivne sodne odredbe nihče ne bi imel tehnične možnost odvzetja domen in premestitve morebitnih prihodkov tožnikom. Toda proces za zdaj še poteka in lepo prikazuje, kako slabo je dojemanje današnje realnosti internetne časov v nekaterih delih družbe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji