Objavljeno: 19.7.2011

HTC pod pritiskom

V današnjih časih lahko prihodnost hitro postane vprašljiva tudi za poslovno uspešna podjetja, če se ta znajdejo v patentnih sporih. Ta hip to velja za tajvansko družbo HTC, ki je v zadnjem mesecu ena najhitreje rastočih z zelo dobrimi izdelki in široko paleto ponudbe. Toda družba je padla v spor pri mednarodni trgovinski komisiji (ITC), kjer podjetje Apple toži, da HTC krši dva njihova patenta. Stvar se je zaostrila po tem, ko je sodišče v prvi razsodbi pritrdilo družbi Apple.

HTC je sicer napovedal, da se bo pritožil do dokončne razsodbe, vendar to ni preprečilo, da bi podjetje samo v enem dnevu izgubilo okoli 4% svoje borzne vrednosti. V primeru potrditve sedanje razsodbe bi namreč ITC prepovedal prodajo izdelkov s kršenimi patenti (Android) v ZDA, to pa bi imelo najbrž zelo globoke, morda celo nepopravljive posledice za HTC.

Toda podjetje ne sedi križem rok. Poleg pritožbe so napovedali, da nameravajo za 300 milijonov dolarjev kupiti družbo S3 Graphics. Čeprav so investitorji za korak precej kritizirali, so v ozadju tudi patenti, ki jih ima S3 in bi zdaj še kako prav prišli v spori z Applom. Poleg tega je v bran družbe HTC stopil tudi Googlov Eric Schmidt, ki trdi, da bo Google aktivno pomagal pri razreševanju spora. V resnici je pozitivni izid za HTC ključnega pomena za Google, saj bi izguba spora pomenila, da bi bili kasneje pod udarom lahko tudi drugi partnerji platforme Android.

http://www.htc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji