Objavljeno: 13.2.2010

HP predstavlja smartbook z Androidom

Hewlett-Packard je na predvečer največjega svetovnega kongresa posvečenega mobilni telefoniji poskrbel za presenečenje in predstavil netbook, oziroma kot mu pravijo, smartbook z imenom Compaq AirLife 100, ki se pohvali z zaslonom občutljivim na večkratni dotik in predvsem operacijskim sistemom Google Android.

Čeprav je prenosnik na videz podoben večini današnjih netbookov, torej z zaslonom in običajno tipkovnico, je po zgradbi precej bližje pametnim telefonom, nekateri pa v njem vidijo celo konkurenta nedavno predstavljenemu tabličnem računalniki Apple iPad, ki ima približno enako velik (v tem primeru 10,1-pačni) zaslon s podporo za dotik.

AirLife 100 poganja procesor Qualcomm Snapdragon, premore 512 MB RAM in še 512 MB Flash pomnilnika, podatke pa lahko hrani na 16 GB veliki enoti SSD. Podobno kot mobilni telefoni premore podporo za vmesnike Wi-Fi, 3G in sprejemnik GPS. Z enim polnjenjem akumulatorjev menda lahko neprekinjeno deluje čez 12 ur.

Poleg operacijskega sistema Android ima vgrajenih tudi večino aplikacij za to platformo, povrh vsega pa nekoliko prilagojen uporabniški vmesnik, ki ga lahko krmilimo s kretnjami ob večkratnem dotiku. To velja zlasti za uporabo brskalnika, kjer lahko na ta način zelo preprosto premikamo vsebino, zumiramo in preklapljamo med stranmi.

Compaq AirLife 100 bo na prodaj tudi v Evropi od začetka pomladi. Sprva ga bodo prodajali na podroben način, kot mobilne telefone - prek ponudnikov telekomunikacij. Za zdaj so znani partnerji Telefonica in O2, vendar se bo krog ponudnikov najbrž razširil. Cena prenosnika še ni znana, bo pa konkurenčna ali nižja netbookom. Analitiki trdijo, da AirLife ne bo edini smartbook predstavljen na kongresu Mobile World Congress 2010, saj pričakujejo podobne izdelke tudi s strani nekaterih drugih ponudnikov.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji