Objavljeno: 7.7.2013 01:00

Google Glass dobiva konkurenco

Google Glass je bil v javnosti že doslej deležen ogromne pozornosti, čeprav še vedno ni znano, kdaj se ga bo dalo kupiti. Prav to dolgo pripravljalno obdobje omogoča, da se potencialni konkurenti lahko odzovejo z alternativami. Lep primer je kanadsko podjetje Recon Instruments, ki ga že nekaj časa poznamo po vgradnji računalnika in prikazovalnika v smučarska očala. So ponudniki rešitev za prvo vgradnjo v očala, ki jih lahko kupimo pod znamkami Oakley, Uvex in Scott.

Zdaj so tehnologijo vgradili tudi v očala Recon Jet, ki so namenjena za letno rabo, kot kaže pa bodo na voljo tudi precej pred tem, kot lahko pričakujemo Google Glass. Podobno kot zimska očala, ima Recon Jet vgrajenih cel kup tipal: GPS, merilnik pospeškov, žiroskop, magnetometer, termometer in barometer s katerimi lahko lastniku prikaže cel kup koristnih informacij. Seveda je primarni namen rabe pri športnih dejavnostih, vendar je platforma dovolj odprta, da je zanimiva tudi za druge namene.

Na Recon Jet namreč lahko priključimo tudi zunanja tipala (merilnik hitrosti na kolesu, merilnik utripa,…), povrh vsega pa ga lahko prek brezžične povezave povežemo z mobilnimi telefoni (podprta bosta Android in iPhone) ter drugimi napravami. Iz strojne plati celota temelji na procesorju ARM Cortex 9 z 1 GB RAM in 8 GB velikim pomnilnikom Flash, podprti pa so vmesniki WiFi (do 802.11n), bluetooth 4.0 in ANT+. Zaslon ima sicer nizko ločljivost (WQVGA v razmerju 16:9), vendar je uporabniku videti, kot da bi gledal na 30-palčni zaslon z razdalje okoli dveh metrov.

Celota tehta le 60 gramov, kar je več kot pri Google Glass (okoli 40 gramov), vendar še vedno primerno za vsakdanjo rabo. Recon se zaveda, da bo uspeh močno odvisen od podpore neodvisnih ponudnikov programske opreme, zato so že v samem začetku odprli vse programske knjižnice in vmesnike, tako do so nastali že prvi neodvisni programi. Od pregledovalnikov slik, spletnega brskalnika do programa za krmiljenje helikopterčkov AR.Drone zgolj s pomočjo očal in vgrajenih tipal.

Na koncu je za uspeh seveda pomembna tudi cena. Recon Jet je tu izredno mamljiva alternativa, saj ga v promocijskem obdobju, v času trajanja dirke Tour de France, ponujajo za le 500 dolarjev. Po dirki po cena zvišana na 600 dolarjev, kar pa je še vedno bistveno manj od predvidoma 1.500 dolarjev, kolikor bo treba odšteti za Google Glass. Prvi kupci, ki se bodo odločili za nakup v predprodaji, pa bodo morali za svoje primerke počakati do decembra 2013.

http://www.reconinstruments.com/

oxACeVRkZ_0

wceI840u-lg

nMk6hUEFPgk

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji