Objavljeno: 1.8.2013 01:00

Futurističen prenosnik s prosojnim holografskim zaslonom?

Microsoft očitno intenzivno išče nove smeri razvoja računalniških izdelkov, zlasti na področju mobilnih naprav. Med številnimi vlogami za priznanje patentov velikana iz Redmonda pozornost vzbuja zlasti opis novega, nadvse futurističnega sistema za prikaz slike. Ta predvideva uporabo posebnega miniaturnega projektorja, ki na izvoru generira le nekaj milimetrov veliko sliko. Ta je nato projecirana na poseben holografski optični element (HOE), zaslon, ki je lahko obenem povsem ali napol prosojen in omogoča med drugim prikaz slike na resničnem ozadju.

Čeprav se vse skupaj sliši nadse podobno prosojnim zaslonom iz filma Minority Report, je cilj pravzaprav precej drugačen. Patentna vloga navaja, da sistem prikaza z zasloni HOE omogoča precej bolje vidljivo sliko pri dnevni svetlobi, kot pri današnjih zaslonih s tekočimi kristali, predvidoma tudi s precej manjšo porabo energije.

Tovrstne zaslone bi lahko uporabili v celem nizu različnih naprav, od prenosnikov, do mobilnih telefonov in morda celo zaslonov v očalih. Z modulacijo projekcijskega sistema bi lahko ustvarili holografski učinek in videz, da slika lebdi nekaj centimetrov pred površino zaslona, po drugi strani pa tudi na večji razdalji z vtisom, da je projecirana slika blizu predmetom iz ozadja.

Vsekakor je Microsoft razkril le toliko podrobnosti, kolikor je dovolj za podelitev patenta, ne pa za popolno razumevanje (in posnemanje) ideje. Prav tako iz vloge ni možno sklepati, koliko časa bo še minilo, dokler lahko zamisel pretvorijo v izdelke.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji