Objavljeno: 8.4.2015 05:00

Fundacija Bitcoin v finančnih in organizacijskih težavah

Fundacija Bitcoin, ki je najboljši približek uradnemu obrazu bitcoina, je po besedah enega izmed članov upravnega odbora tik pred bankrotom. Stanje pred članstvom prikrivajo, trdi.

Ostre besede je zapisal Olivier Janssens, ki so ga v upravni odbor izvolili minuli mesec in ki si po lastnih besedah želi povečati transparentnost. Napraviti želi red, prizadeva pa si za širšo uveljavitev bitcoina, tako da bi bilo mogoče z njim v prihodnosti plačevati kjerkoli in kadarkoli. Poleg Janssensa so izvolili tudi Jima Harperja. Gavin Adresen, prav tako član odbora, zanika skorajšnji bankrot, a priznava, da Fundacija potrebuje korenito prestrukturiranje. Temu se pridružuje tudi izvršni direktor Patrick Murck. Janssens trdi, da denarja ni, zato je v poseben skrbniški račun deponiral več stotisoč dolarjev, da bi lahko v prihodnjem letu financiral delovanje glavnih programerjev in vzdrževalcev.

To niso prve težave, v katerih se je znašla Fundacija. Spomnimo, da je bil eden izmed njenih ustanovnih članov Charlie Shrem, ki je bil obsojen pranja denarja. Ustanovni član je bil tudi Mark Karpeles, ki je odgovoren za propad borze Mt.Goxa in domnevno večmilijonsko tatvino bitcoinov. Maja lani pa je več članov upravnega odbora odstopilo zaradi organizacijskih težav, pomanjkanja vizije ter nepreglednih izvolitev.

Fundacija Bitcoin ni uradna organizacija, ki bi kakorkoli nadzorovala bitcoin. Ta je zasnovan tako, da nima centralnega nadzornega središča in ga tudi ne more imeti. V Fundaciji se združujejo vidni ljudi iz sveta bitcoina, ki propagirajo njegovo uporabo, skrbijo za javno podobo in skušajo dajati smernice. A ne pravnoformalnega ne tehničnega nadzora nimajo.

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji