Objavljeno: 11.2.2010

Fraunhofer izboljšuje zvok

V inštitutu Fraunhofer IIS, sicer znanemu po razvoju kodeka MP3 in sorazvoju kodeka AAC, so najavili niz novosti, ki bodo izboljšali kakovost zvoka v sodobnih komunikacijskih in večpredstavnih sistemih. Prvič bodo javno predstavljeni na kongresu 2010 Mobile World Congress v Barceloni. Prva novost je novi kodek Fraunhofer Audio Communication Engine (A.C.E.), ki bo omogočal v prihajajočih omrežij telefonije 4G (LTE-A) telefonske pogovore s kakovostjo zvoka kot na ploščah CD. Prek takih povezav bo mogoče tudi predvajati glasbo v izvorni kakovosti kar na daljavo, torej v pretočnem načinu.

To so dosegli tako, da so posebej prilagodili kodek MPEG za uporabo z zelo majhno bitno prepustnostjo in zelo majhno zakasnitvijo, kar sta predpogoja za uporabo v telefoniji. Poleg tega so razvili poseben algoritem za izničenje odmevov, zlati pri rešitvah, ki omogočajo prostoročno komunikacijo. Nazadnje so še prilagodili komunikacijski protokol, ki omogoča učinkovito pretočnost in popravljanje napak tudi v težjih komunikacijskih razmerah.

V Barceloni bodo tudi prvič predstavili nove kodeke MPEG-4 HE-AAC v2 in MPEG Surround. Prvi je namenjen učinkovitemu posredovanju večpredstavnih informacij, vključno s TV programom na sodobne mobilne naprave prek omrežij, kot so Wi-Fi in 3G. MPEG Surround pa je nov standard ISO, ki omogoča prenos prostorskega večkanalnega zvoka pri bitni prepustnosti, ki je podobna kot pri današnjih stereo posnetkih. Zanimivo je, da bodo omejena kodeka najprej predstavili na operacijskem sistemu Google Android.

http://www.iis.fraunhofer.de/EN/index.jsp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji