Objavljeno: 18.1.2007

Fotoaparat z eno piko

Raziskovalci na univerzi Rice iz Houstona so razvili nov koncept zajemanja digitalnih fotografij, ki obeta precej manjše, cenejše in zlasti energijsko manj potratne fotoaparate. Namesto, da uporabljajo kompleksne in energijsko potratne čipe z milijoni tipal CCD, so se odločili za tipalo z eno samo piko, na katero svetlobo projecira na milijone drobnih ogledalc velikosti bakterije. Miniaturna ogledalca svetlobo na različnih delih slike posredujejo drugemu zraclu, ki nato svetlobo usmeri na tipalo. Idejo so si sposodili pri prvotnih konceptih fotoaparatov (camera oscura), kjer je svetloba prihajala samo skozi drobno luknjico, a verno ponazorila celoten kader, ki je bil slikan.

Druga inovacija v prototipu izhaja iz spoznanja, da lahko fotografijo kakovostno ponazorimo s hrambo le določenih, ne pa vseh podatkov o fotografiji, kar danes izkoriščajo algoritimi za kompresijo podatkov, kot temelj digitalnih slikovnih zapisov. Avtorji prototipa aktivirajo naključno zaporedje zrcal, ki zelo hitro zaporedno posredujejo podatke tipalu, ob zadostnem številu podatkov pa ta z matematičnim algoritmom dopolni manjkajoče pike. V današnjih milijonih tipalih je namreč večina zajetih informacij v fazi kompresije zavrženih, avtorji novega koncepta pa so ta korak preskočili. Rezultat je tipalo, ki je energijsko bistveno varčnejši.

Prototip je bilo moč zgraditi tudi s pomočjo tehnologije DMD, ki jo je razvil Texas Instruments, in uporablja čipe z zrcalci pri projeciranju slike, kar je temelj za današnje projektorje DLP. Ta hip je celoten prototip velik kot kartonasta škatla, za procesiranje posamezne fotografije pa potrebujejo okoli pet minut, vendar so avtorji prepričani, da se da oboje bistveno zmanjšati.

http://www.rice.edu

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji