Objavljeno: 9.4.2014 06:00

Evropska direktiva o hrambi prometnih podatkov neustavna

Sodišče EU je včeraj odpravilo evropsko direktivo o hrambi telekomunikacijskih prometnih podatkov, ker predstavlja nesorazmeren poseg v neodtujljivo človekovo pravico do zasebnosti in zaščite osebnih podatkov. Direktiva 2006/24/EC je s tem prenehala veljati in šteje, kakor da nikoli ni bila veljavna.

Določbe v direktivi so namreč po mnenju sodišča prestroge. Direktiva določa, da morajo operaterji vse prometne podatke (identiteta uporabnika, čas, lokacija, trajanje, pogostost ...) o klicih in povezavi v internet hraniti vsaj šest mesecev in največ dve leti, na voljo pa morajo biti policiji in organom pregona za odkrivanje storilcev resnih kaznivih dejanj. Ni pa v direktivi natančneje določeno, kateri podatki se morajo hraniti koliko časa (prometnih podatkov je več vrst) niti kaj so to resna kazniva dejanja ter kako lahko organi pregona do njih pridejo. V Sloveniji smo tako v zakonodaji zapisali, da se morajo prometni podatki iz telefonskih omrežij hraniti 14 mesecev, preostali pa osem mesecev. Nikjer pa ni določeno, kaj so resna kazniva dejanja. Pri nas so to kar vsa, ki se preganjajo po uradni dolžnosti in ne na predlog.

Nadaljnja težava je zaščita zbranih podatkov, saj ima vsakdo, ki poseduje zbirko osebnih podatkov, poskrbeti za primerno zaščito. Direktiva je operaterjem dovolila, da se o pogojih zaščite odločijo glede na ceno zaščite in primernost, kar pomeni, da lahko zelo drage načine zaščite enostavno izpustijo, češ da niso rentabilni. To predstavlja varnostno tveganje.

Slovenija je direktivo že prenesla v prakso, Nemčija in Švedska pa je na primer nista, zato so jima grozile kazni, ki jih sedaj seveda ne bo. Preverjanje skladnosti direktive z Listino EU o temeljnih pravicah pa sta sprožili Avstrija in Irska, ki sta najbolj zaslužni za njen padec.

Sodišče je v razsodbi potrdilo, da je tovrstna direktiva pomembna za preganjanje kaznivih dejanj, a mora biti sorazmerna. Evropska komisija odločitev že preučuje, v pripravi pa je nova direktiva, ki bo primernejša.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji