Objavljeno: 15.6.2015 14:00

EU počasi dobiva novi zakon o zaščiti podatkov

Ministri držav članic Evropske unije naj bi danes prišli do dogovora o novem zakonu oziroma zakonih za zaščito uporabniških podatkov. Do sprejetja zakonov bo sicer trajalo še več mesecev, danes naj bi sklenili le nekaj okvirnih dogovorov. Priprave nove zakonodaje sicer segajo v leto 2012 ter predlog Evropske komisije, trenutno aktualna direktiva sega v leto 1995. Slednjo lahko države članice interpretirajo po svoje, kar pomeni, da so med državami kar velike razlike v zakonodaji, novi zakon pa naj bi bil enak v vseh državah.

Predlog zakona je sicer že bil sprejet s strani Evropskega parlamenta a so predstavniki iz Sveta ministrov EU dopolnili in spremenili kar zajeten del besedila. Po besedah nekaterih nevladnih organizacij so spremembe slabe. Ena izmed sprememb predvideva, da uporabnik soglaša s spletnim sledenjem že s tem, da v brskalniku eksplicitno ne nastavi drugače. Povedano drugače bi bilo sledenje Opt-Out, ne Opt-In. To je obratno, kot so sprva zapisali pri Evropski komisij.

Prvi velik sestanek na to temo med komisijo, omenjenim svetom ministrov, ter parlamentom bo 24 junija, do končnega dogovora naj bi prišlo do konca leta. Do takrat se lahko seveda še marsikaj spremeni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji