Objavljeno: 12.1.2007

DVB-T pri nas

Agencija za pošto in elektronske komunikacije je začela izdajati odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc za digitalno prizemno televizijo (DVB-T), med prejemniki pa je že javni zavod RTV Slovenija.

Agencija je v odločbah predpisala standard kodiranja ITU-T Rec H.264 (MPEG-4), ki pri enaki kakovosti omogoča združevanje več programov znotraj enega televizijskega kanala v primerjavi z MPEG-2. Glede na sedanje in prihodnje potrebe je izbira MPEG-4 ekonomsko in strateško bolj upravičena izbira, podprl pa ga je tudi Forum za digitalno radiodifuzijo.

Večina evropskih držav, ki so že začele z uvedbo digitalne prizemne televizije, sicer uporablja standard MPEG-2, digitalni sprejemniki, prirejeni za ta standard, pa so nezdružljivi s standardom MPEG-4. Zato je potreben nakup ustrezne odkodirne kartice ali pa seveda sprejemnika, ki je združljiv s standardom MPEG-4.

Agencija zato poziva vse, ki se bodo odločili za nakup digitalnega televizijskega sprejemnika, da preverijo ali je združljiv s standardom MPEG-4. Le s takim sprejemnikom bo možno sprejemati slovensko digitalno prizemno televizijo (DVB-T). Za vse, ko bodo želeli sprejemati tudi tuje programe pa je pomembno še, da je sprejemnik združljiv tudi s standardom MPEG-2.

www.apek.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji