Objavljeno: 13.6.2014 13:00

Distribuirano izsiljevanje

V zadnjih dnevih smo priča distribuiranima napadoma (DDOS), katerih tarči sta elektronska beležnica Evernote in agregator RSS Feedly. Obe podjetji sta poročali, da sta onemogočeni zaradi podatkovnega toka, ki ga na njune spletne servise prožijo množice »okuženih« računalnikov, »botov«. V zadnjem času se je izkazalo, da so slednji največkrat nameščeni na kitajskem, seveda pa to ne pomeni, da je na kitajskem tudi njihov upravljalec.

Uporabniki Evernote so imeli težave s sinhronizacijo podatkov, vendar je podjetje težavo do danes očitno rešilo. Več težav ima Feedly, ki je v zadnjem času postal nadomestek za Googlov ugasnjeni servis Reader in ki dnevno streže preko 40 milijonov virov RSS. Na njihovem blogu lahko preberemo, da jih napadalci izsiljujejo in od njih pričakujejo denarno izplačilo, pa tudi, da so odbili že dva vala napadov. Kot kaže, njihove nočne more še ni konec, kajti www.feedly.com trenutno ponovno ne deluje.

Tovrstnih napadov je vedno več, največkrat pa napadejo več tarčinih sredstev naenkrat. Od infrastrukture DNS do same podatkovne povezave. Tarča pa so ponavadi podjetja, ki so dovolj velika, da so pomembna (in imajo denar) in hkrati niso dovolj velika, da bi njihova infrastruktura lahko »požrla« tako velike količine prometa (tudi do 300 Gb/s, do 200 milijonov paketkov na sekundo!). Nismo na primer še videli, da bi se zaradi napada DDOS kdaj sesedel Google ali morda Facebook. Velikokrat so tarča kar spletni kazinoji, ki nekako sodijo v ta rang spletnih strani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji