Objavljeno: 18.8.1999

Deutsche Telekom: pohod na zahod

Največja evropska telefonska družba Deutsche Telekom je odštela 8,4 milijarde britanskih funtov za nakup najmanjšega (četrtega) britanskega operaterja mobilne telefonije One 2 One. Nemci to štejejo za zelo pomemben korak pri globalizaciji njihovega poslovanja, zlasti po neuspešnem poskusu združitve z italijanskim Telecomom in poslabšanimi odnosi z (nekdanjim) strateškim partnerjem France Telecom. Z nakupom britanskega operaterja je Deutsche Telekom postal četrti največji operater mobilne telefonije (10,8 milijona uporabnikov). Na vodilnem mestu je še vedno Telecom Italia Mobile (16,6 milijona uporabnikov), ki ga sedaj nadzoruje Olivetti. TIM-u sledita Mannesmann (14,5 milijona), ki nadzoruje tudi nekoč Olivettijev Omnitel, in Vodafone Airtouch (11,1 milijona).

Nemci ne skrivajo želje po krepitvi lastniškega deleža v ameriškem telekomunikacijskem operaterju Sprint. Nemci vedno odkriteje želijo večji delež ameriškega operaterja, zlasti odkar so se njihovi odnosi s France Telecomom poslabšali. Nemci ne izključujejo niti možnosti nakupa celega Sprinta, kar bi že tako razmajano zavezo GlobalOne -- v kateri sodelujejo Deutsche Telekom, France Telecom in Sprint -- zagotovo pokončalo.

Denar za nove naložbe načrtujejo dobiti s prodajo delnic enot za mobilno telefonijo in internet. Podrobnosti o prvem nastopu na borzo niso znane, zagotavljajo pa, da bodo povsod ohranili večinski lastniški delež. Z načrtovanimi nakupi in prodajami želi Deutsche Telekom zmanjšati odvisnost od razmer na domačem trgu.

http://www.telekom.de

http://www.one2one.co.uk

http://www.sprint.com

http://www.global-one.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji