Objavljeno: 20.9.2014 01:00

Čudežni Alibaba

Svetovna finančna industrija ima novega ljubljenčka, kitajskega spletnega velikana Alibaba, ki je na borzi v New Yorku opravil izredno uspešno začetno ponudbo delnic na trgu. V prvem dnevu trgovanja je podjetje za vsako delnico iztržilo 93,89 dolarjev, kar je kar 38% več od začetne ponudbe postavljene na 69 dolarjev.

Skupno je kitajska družba v enem samem dnevu zbrala kar 21,8 milijard dolarjev novega kapitala, če upoštevamo še opcijo nekaterih podpornih bank, da lahko kupijo dodatne delnice, pa bi se to lahko povečalo celo do 25 milijard dolarjev, kar je absolutni rekord na borznih trgih.

Trenutna kotizacija je vrednost družbe Alibaba izstrelil na kar 231,4 milijard dolarjev, torej v sam vrh svetovnih, zlasti pa internetnih družb. Pri tovrstnem borzni uspehu je seveda hipoma obogatel tudi ustanovitelj družbe Jack Ma, katerega premoženje zdaj ocenjujejo na 26,5 milijard dolarjev. Izjemen dosežek, če upoštevamo, da je gospod Ma Alibabo ustanovil leta 1999 s samo 60.000 dolarji.

Podjetje Alibaba, ki se po dejavnosti zelo blizu družbam Amazon in eBay, je že postalo tarča ugibanj in špekulacij glede njihovih nadaljnjih potez. Znano je, da je za družbo borzna kotizacija le prvi korak k odpiranju dejavnosti na zahod.

Nekoliko manj znan je podatek, da je eden od dosedanjih največjih delničarjev družbe ameriški Yahoo, ki ima v Alibabi 22,6% lastništva. Trenutni borzni uspeh jim je tako navrgel lep kupček v višini 8,27 milijard dolarjev.

Poznavalci zdaj skušajo ugibati, kaj bosta družbi naredili s svežim kapitalom, ki ga bosta bržkone investirali v širitev. Ena od zanimivih možnosti je, da bi Alibaba pravzaprav kupila Yahoo in tako postala hipoma pomemben igralec na želenem ciljem trgu, ZDA.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji