Objavljeno: 17.7.1999

Compaq Aero 8000

Compaq je predstavil svoj prvi prenosni računalnik z okoljem Windows CE, ki ustreza specifikaciji Handheld PC Professional (HPC Pro). Z modelom Aero 8000 so tako dopolnili svojo ponudbo na področju računalnikov z Windows CE, kjer so že prisotni z žepnimi računalniki C-Series in ročnimi računalniki Aero 2100. Aero 8000 je po velikosti primerljiv z mini prenosniki PC, tehta 1,3 kg, vsebuje pa zaslon s pasivno matriko in ločljivostjo 800 x 600 pik (256 barv) ob diagonali 10 palcev. Vgrajeni akumulator iz litijev ionov zagotavlja okoli 13 ur neprekinjenega dela.

Računalnik poganja 64-bitni RISC procesor Hitachi SH4 s hitrostjo 128 MHz, osnovni pomnilnik pa je lahko večji kot pri tekmecih, saj sega do 64 MB. Tipkovnica se ponaša z velikimi tipkami, ki so skoraj tako velike kot na navadnih tipkovnicah, za krmiljenje kazalca pa je na voljo sledilna ploščica. Med osnovno opremo sodi tudi modem s hitrostjo 56 Kb/s, prvič pa pri tovrstnih računalnikih srečamo vgrajen čitalec za pametne kartice. Dodatek je vsestansko koristen, tako za avtorizacijo dostopa do programov in podatkov na računalniku, pri omrežnih povezavah, kot tudi za bodoče aplikacije, kot so elektronsko trgovanje.

Aero 8000 je sicer bogato opremljen z rešitvami drugih proizvajalcev, ki droben računalnik pretvorijo v odličen poslovni pripomoček. Tu so odjemalec Citrix ICA za uporabo in krmiljenje programov, ki delujejo na strežnikih Windows NT Terminal Server in Citrix Metaframe, posnemovalec terminalov Futuresoft DCS, s katerim lahko dostopamo do programov in podatkov na mainframe računalnikih, Inso QuickView, ki omogoča prikazovanje podatkov v različnih zapisih, ter kopica drugih programov. Za doplačilo si je mogoče omisliti tudi brezžično komunikacijsko opremo podjetij Proxim in Sierra. Priložen je tudi program podjetja RiverRun, ki omogoča sinhronizacijo podatkov med računalnikom Aero 8000 in poštnimi strežniki Microsoft Exchange, Lotus Notes ter Novell Groupwise. Cena novega modela, ki bo sprva na prodaj le v ZDA, je v različici s 16 MB okoli 950 dolarjev.

http://www.compaq.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji