Objavljeno: 11.8.1999

Cenejši diski

Proizvajalci diskov se že leta potegujejo, kdo bo naredil najhitrejši in najzmogljivejši disk, vendar vrhunske in s tem seveda dražje diske kupuje razmeroma majhno število kupcev. V zadnjem času je moč opaziti obrnjeno tekmovanje, pri katerem se nekateri proizvajalci trudijo narediti čim cenejše diske, ki bi delovali kot osnova v poplavi vse cenejših in celo brezplačnih osebnih računalnikov.

Prvi je na to področje posegel Seagate, ki je konec pomladi predstavil diske z oznako U4. Sredi poletja pa je podjetju Seagate sledil Quantum, ki je predstavil družino diskov Fireball lct, po navedbah proizvajalca namenjenih računalnikom s ceno pod 700 dolarjev. Diski Fireball lct se vrtijo s 5400 vrtljaji na minuto. Na voljo so v velikostih od 4,3 do 26 GB, vsebovali bodo tehnologijo za zaščito podatkov SPS II in DPS, opremljeni pa bodo tudi z vmesnikom UltraATA/66. Novi diski bodo v prodaji od sredine septembra.

Le malo za tem je svojo ponudbo na tem tržnem segmentu razgrnil Fujitsu. Novi diski XV8 so tudi prvi, ki nudijo velikost 8,4 GB na eni sami plošči, disk z velikostjo 4,3 GB pa z eno samo bralno-pisalno glavo. Diski se vrtijo s 5400 vrtljaji na minuto, imajo 512 KB predpomnilnik in povprečni dostopni čas 9,5 ms. Cene še niso znane, diski pa bodo na prodaj jeseni.

http://www.seagate.com

http://www.quantum.com

http://www.fcpa.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji