Objavljeno: 18.9.2013

Čas je za HDMI ključke!

Majhni ključki, ki jih vtaknemo v televizorjevo vtičnico HDMI so z nami že kar nekaj časa, nenazadnje smo enemu izmed njih tudi pri Monitorju podelili nagrado Zlati Monitor. Majhne napravice, ki jih večinoma poganja kar Android, zmorejo predvajati spletne video vsebine (Youtube…) in vsebine, ki jih najdejo v lokalnem omrežju (MKV…), ki mora biti dostopno prek Wifi. Nadzorujemo jih navadno kar z daljincem, nanje pa lahko nameščamo programe iz trgovine Play. Cena? Okoli 100 evrov.

Dokler na sceno ne vstopi Google in ponudi svoj Chromecast, ki zmore (skoraj) vse, kar zmorejo zgoraj omenjeni Kitajci, toda le za 35 dolarjev. S predvajanjem lokalnih vsebin sicer ni vse tako elegantno, kot bi si želeli, je pa odlična povezava z spletnimi video vsebinami (v ZDA), nadzor pa je urejen kar prek spletnega brskalnika Chrome. Ljudje so ga v ZDA razgrabili.

Dober razlog, da so video ključke pograbili tudi resni konkurenti – Sony pripravlja svojo različico, imenovano Smart Stick. Priložen bo še daljinec, ki bo omogočal tudi nadzor z glasovnimi ukazi, žal pa bo cena prav po Sonyevsko začinjena – 150 dolarjev (brez davka, seveda, kot to vedno velja pri objavljanju ameriških cen).

Sploh je povezovanje televizorjev s spletom zadnje čase (še vedno!) zelo vroče. Samsung s svojimi Smart TVji očitno ni najbolj zadovoljen, zato je kupil Boxee, LG meni, da si bo lahko pomagal z nakupom sistema WebOS, Microsoft stavi na Xbox One. In seveda, na tržišču je še vedno malo morje t.i. »podaljškov« (extender), ki so vmesnik med internetom in televizor. Med njimi je že dalj časa tudi Apple(TV).

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji