Objavljeno: 30.6.2013 05:00

Brezžična omrežja nam sledijo

Raziskovalci Tehnološkega inštituta Massachusettsa so razvili sistem, ki zaznava osebe skozi stene. Za razliko od dragih (predvsem vojaških) sistemov, ki počnejo isto, so raziskovalci MITa pri sledenju (trem) ljudem v ločenem prostoru uporabili zgolj brezžične signale Wi-Fi.

Wi-Vi sistem, kakor so zamisel poimenovali, temelji na delovanju dveh ločenih anten in sprejemniku, ki signale z njiju bere. Deluje podobno radarju in sonarju. Nasprotna signala z anten potujeta po isti poti. Če ne srečata ovire, se medsebojno izničita, v nasprotnem primeru pa do sprejemnika pridejo zgolj anomalije, od objekta odbiti signali, po katerih Wi-Vi določi lokacijo in gibanje osebka.

Sistem za zdaj ni ravno natančen, a mu uporabnosti vseeno ne manjka. Prav bi prišel pri iskanju preživelih pod ruševinami ali ob štetju zlikovcev v obkoljenih zgradbah. V primerjavi s podobnimi sistemi, ki so trenutno v uporabi, bi bila rešitev Wi-Vi hitra in poceni, navsezadnje primerna tudi za domačo rabo (npr. ugašanje in prižiganje luči z mahanjem).

Nadaljnji razvoj tehnologije bo šel v smeri povečanja dosega in izboljšanja zaznave skozi debelejše zidove.

uJkQzLjYBFI

MIT

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji