Objavljeno: 6.5.2014 06:00

Bo Chrome odpravil URL-je?

V najnovejši verziji brskalnika Chrome Canary je Google odstranil enega izmed najosnovnejših sestavnih delov interneta – spletni naslov (URL). Kaj to pomeni?

Canary je eksperimentalna verzija Chroma, v kateri najdemo najnovejše funkcije, ki si potem sčasoma utrejo pot v stabilno verzijo Chroma ali pa tudi ne. Na Canary torej gledamo kot Chrome iz prihodnosti, kot na nekakšno ultra-beto. Google torej preizkuša, ali ima v prihodnosti smisel odstraniti vrstico za vnos URL in jo nadomestiti z univerzalno vrstico.

Na internetu je vsaka spletna stran dosegljiva s svojim naslovom (ali pa neposredno prek IP-številke). Že v davnih časih Internet Explorerja in Netscape Communicatorja se je s trikom brskalnik dalo prepričati, da je na primer ob vnosu besede monitor odprl monitor.com in če ga ni bilo še monitor.si. Nekje na poti se je potem izgubil http://, ki ga dandanes ne pišemo več. S pametnimi vnosi v DNS so se upravljavci strani lahko znebili tudi www, tako da vnos monitor.si danes povsem zadostuje.

Firefox in Chrome sta pred šestimi leti uvedla dodatno novost. Vrstica za vnos naslova je postala večnamenska (omnibox). Če ste vpisali spletni naslov, vas je brskalnik odpeljal tja, sicer pa je odprl Google in poiskal vpisani termin. Vnos monitor novice vam je tako odprl Googlov seznam zadetkov za ta dva termina. V vsakem primeru pa ste videli naslov strani, na kateri ste. In tako je ostalo do najnovejšega Canaryja.

Ta ima možnost nastaviti eno samo polje za vnos naslov. Prelomno je, da spletnega naslova sploh ne prikazuje več, ampak le ime domene, kjer se uporabnik mudi. Če kliknemo v to vrstico, Chrome pobriše celotno vsebino. Če kliknemo na ime domene, se šele izpiše stran, kjer smo in ki jo lahko spremenimo.

Google trdi, da so URL-ji grdi, zamudni in zapleteni. To drži, a hkrati so osnovni sestavni del interneta. Res je ta praktično v celoti povezan s hiperpovezavami, a še vedno se občasno najde potreba, da dejansko napišemo naslov, ne pa da nekje kliknemo. Še bolj uporabno je vedeti, točno na kateri strani smo, če ne drugega zaradi prevar. Po Googlovem mnenju je to za običajne uporabnike po nepotrebnem preveč zapleteno, zato bi URL-je čim bolj skrili.

Motivacijo za to vsekakor imajo, saj je v Googlovem interesu da bi čim bolj poenotili dojemanje ljudi, da je Google internet. In kako laže to storiti, kakor da vas brskalnik ob vsakem vnosu popelje na Googlu.

Ali se bo sprememba obdržala, je še prezgodaj reči. Reakcije uporabnikov na internetu niso preveč pozitivne in Google je funkcijo, ki je bila v Canaryju sprva privzeto vključena, privzeto izključil, a jo pustil kot možnost. Stari dinozavri se bomo pač zelo težko navadili na internet brez www-jev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 6.5.2014 | 09:09

Tole novico sem bral že drugje in tudi tam je bilo mnenje bolj negativno, kot kaj drugega. Sam ne razumem čisto tega pogleda, če sem iskren. Googlov pristop tule se mi ne zdi popolnoma neumen. Ko sem na neki strani, me ponavadi res v osnovi zanima samo ali je domena pravilna ali ne. Predvsem zaradi phishinga. Točno kako zgleda un string znakov po domeni, mi ponavadi ne pomeni dosti. Izjeme so običajno takrat, ko želim stran deliti s kom drugim. Ampak v te namene se da do polnega linka še vedno priti, če kliknemo na ime domene, v novi vrstici. Tako da url dejansko ni odpravljen. Bolje bi bilo reči, da je "pospravljen" tja kjer ni moteč :-) Dokler bo Google (in ostali, če bodo sledili temu primeru) zanesljivo prikazovali ime osnovne domene, mi tak pristop čisto odgovarja.

Matjaž Klančar | 6.5.2014 | 09:34

Vlajke, se strinjam.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji