Objavljeno: 6.7.2013 01:00

BBC bo prenehal oddajati v 3D

Po začetnem navdušenju ob prihodu 3D televizorjev se dogajanje okoli prostorske tehnike prikaza posnetkov močno ohlaja. Kot strela z jasnega prihaja odločitev britanske televizije BBC, da namerava po več kot dveh letih poizkusnega obratovanja prenehati s snemanjem in oddajanjem TV programov v 3D tehniki.

Po tem, ko v Veliki Britaniji trenutno prenašajo teniški turnir v Wimbeldonu tudi v 3D tehniki, so med tem najavili, da bo zadnja oddaja predvajana v 3D na vrsti novembra in sicer posebna jubilejna epizoda legendarne serije Doctor Who, ki bo tedaj praznovala petdeseto obletnico od prvega predvajanja.

Odgovorni v BBC odločitev utemeljujejo z dejstvom, da je v Veliki Britaniji zelo majhen interes nad tovrstnimi programi. Pri 1,5 milijona televizorjev, ki so v tej državi sposobni predvajati 3D posnetke, so največji doseg zabeležili v času lanskih olimpijskih iger, ko je bilo za 3D očali okoli 50% lastnikov tovrstnih naprav. Toda v večini primerov je gledanost še bistveno manjša. Za primer navajajo govor kraljice Elizabete v 3D, ki si ga je ogledalo le okoli 5% lastnikov združljivih televizorjev.

Nič manj pomemben razlog za ukinitev 3D programa je še vedno problematičen postopek, trenutno na voljo za ogled 3D posnetkov, ki zahteva nošenje posebnih očal, mnoge ljudi pa tak prikaz precej moti. Tudi iz ZDA prihajajo podobne informacije o skromnem interesu. Po nekaterih analizah v tej veliki državi gleda 3D programe komaj 120.000 ljudi.

http://www.bbc.co.uk

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji