Objavljeno: 11.6.2013 01:00

Apple WWDC: Mac OS X Mavericks, iWorks Cloud, varčnejši MacBook Air in cilindrični Mac Pro

Ljubiteljem računalnikov Mac je Apple na konferenci WWDC predstavil kar tri novosti. Najprej je tu nova različica operacijskega sistema Mac OS X z imenom Mavericks, ki prinaša čez 200 novosti in izboljšav. Mac OS je dobil novo aplikacijo Maps, narejeno po zgledu tiste iz mobilnih naprav, ki se zna z njimi tudi sinhronizirati. Prav tako iz mobilnih naprav na Mace prihaja tudi spletna knjigarna iBooks. Brskalnik Safari je doživel prenovo, zlasti kar se tiče hitrosti delovanja, izboljšali so povezljivost s spletno storitvijo iCloud.

Novi Mac Pro

iCloud Keychain je nov program za centralno in varno hranjenje uporabniški imen in gesel za razne spletne storitve in programe. Najbrž ga bomo kasneje srečali tudi na mobilnih napravah, seveda z možnostjo sinhronizacije podatkov med napravami. Prenovili so koledar, ki zna zdaj samodejno iskati podatke o lokaciji sestankov in celo oceniti, koliko časa bomo potrebovali do tja ter ustrezno rezervirati čas. Podobno kot na mobilnih napravah obvestila omogočajo, da spremljamo novice, sporočila in celo klice Facetime ne glede na to, v katerem programu smo.

Mac OS X Mavericks

Apple je na konferenci WWDC prvič prikazal spletno različico pisarne iWork for iCloud, ki v spletnem brskalniku zmore početi skoraj vse to, kar znajo namenske aplikacije Pages, Numbers in Keynote. S pomočjo standarda HTML 5 so uspeli doseči zavidljivo stopnjo interaktivnosti, ki se kaže zlasti pri predstavitvah. Za nameček iWork for iCloud deluje na različnih platformah, tudi v okolju Windows 8 in v različnih brskalnikih (Safari, Chrome, IE). Brez dvoma odgovor na Googlovo storitev Apps, pa tudi Microsoftov Office Web.

iWork for iCloud

Precej pomembnih novosti je tudi na področju strojne opreme. Apple je v lahke prenosnike MacBook Air vgradil najnovejšo generacijo procesorjev Intel Core »Haswell«, s čimer so bistveno povečali trajanje delovanja na akumulatorjih. 11-palčni model zdaj zmore 9 namesto 5 ur delovanja, 13-palčni pa celo 12 namesto 7 ur. Hitrejša grafika Intel HD 5000 nudi okoli 40% hitrejše delovanje v grafičnih programih, vsi modeli pa so opremljeni z brezžičnim vmesnikom 802.11ac. Za 1.000 dolarjev je v ZDA že možno dobiti 11-palčni model z enoto SSD velikosti 128 GB, za 256 GB pa je treba odšteti 200 dolarjev več. 13-palčni model stane 1.100 oziroma 1.300 dolarjev.

MacBook Air

Mimogrede, z vmesnikom Wi-Fi 802.11ac so opremili tudi prenovljeno dostopno točko AirPort Extreme in zunanji disk AirPort Time Capusle v različicah s 2 ali 3 TB.

Največje presenečenje pa je bila zgodnja najava (sneak peak) nove generacije namiznih računalnikov Mac Pro. Po tem, ko je Apple v preteklosti poizkusil že vse možne oblike, so tokrat predstavili računalnik, ki je v obliki – cilindra. Novi Mac Pro, ki pride v prodajo jeseni, ima namreč cilindrično obliko in je postavljen na vrtljivo stojalo, ki omogoča lažji dostop do vmesnikov.

Mac Pro ima cel kup vmesnikov

Apple je v novi Mac Pro vgradil same vrhunske komponente. Procesor je tako Intelov Xeon E5 z 12 jedri, uporabili so pomnilnik DDR3 s taktom 1.866 MHz, celoto pa poganjata dva grafična pospeševalnika AMD FirePro, ki skupaj nudita 2,5-kratno zmogljivost glede na današnjo generacijo. Za nameček je vgrajeno šest vrat Thunderbolt 2 s hitrostjo prenosa 20 Gb/s. Vse skupaj spravili v ohišje, ki zavzema le sedmino prostora današnje generacije namiznih Macov.

https://www.apple.com/wwdc/‎

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji