Objavljeno: 9.8.1999

Apple iBook

Apple je skoraj natanko leto dni po predstavitvi računalnika iMac, s katerim so uspešno prodrli na tržišče računalnikov za domačo (pa tudi širšo) rabo, predstavil prenosni računalnik iBook, ki v svet prenosnikov prinaša vse poglavitne značilnosti računalnika iMac. Zaradi številnih podobnosti ga mnogi imenujejo kar prenosni iMac. iBook ima enako plastično prosojno ohišje z živobarvnimi plastičnimi vložki, povsem v slogu sedanjega rodu Applovih računalnikov. iBook bo sprva na voljo v dveh barvah - borovničevo modri in mandarinsko oranžni.

Sicer pa je prenosnik opremljen s 300 MHz procesorjem PowerPC G3 in 512 KB drugostopenjskim predpomnilnikom, 32 MB RAM (razširljiv do 160 MB), 3,2 GB diskom ter 12,1-palčnim barvnim zaslonom LCD z aktivno matriko, ki omogoča prikaz slike z ločljivostjo 800 x 600 pik. Po podatkih proizvajalca litijev akumulator zadostuje kar za šest ur neprekinjenega dela. Za grafiko skrbi grafični pospeševalnik ATI Rage Mobility, ki je na računalnik priključen prek vmesnika AGP, premore pa tudi 4 MB pomnilnik SDRAM. iBook je v primerjavi s tekmeci zelo bogato opremljen.

iBook tako kakor iMac nima disketne enote, zato pa ima enoto CD-ROM 24x, vmesnik USB, modem s hitrostjo 56 Kb/s in omrežni vmesnik Ethernet s hitrostjo 10/100 Mb/s. Zanimiv je napajalnik, na katerega priključni kabel navijemo kakor na igračo jojo. Poleg oblike pa je morda največja novost razširitveno mesto, v katero lahko za doplačilo vgradimo brezžični omrežni vmesnik AirPort, s katerim lahko prenosnik priključimo v krajevno omrežje brez uporabe kablov. Vmesnik AirPort, ki stane 100 dolarjev, omogoča prenos podatkov s hitrostjo 11 Mb/s v območju do 45 metrov. Računalnik se priključuje na bazno postajo AirPort Base Station, ki je priključena v žično omrežje (ali pa telefonski priključek, kabelski modem in druge komunikacijske naprave), stane pa 300 dolarjev. V ta namen sta v ohišje računalnika vgrajeni dve anteni, ki skrbita za sprejem signala. Ohišje je zaobljene oblike, Apple pa je ponosen tudi na poseben način zapiranja zaslona, ki je povsem brez zatičev.

Priporočena cena prenosnika iBook znaša v ZDA 1600 dolarjev, kar je nekoliko več, kakor so pričakovali tržni opazovalci. Kljub temu menijo, da bo povpraševanje po prenosniku veliko, tako med zvestimi uporabniki Applovih računalnikov kakor pri preostalih. Apple močno računa na posameznike, še posebej na študente in vse, ki potrebujejo hiter, preprost in bogato opremljen prenosnik za še vedno zmerno ceno.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji