Objavljeno: 2.5.2013 01:00

Apple dela finančne trike

Apple je presenetil finančne trge z objavo obveznic v višini kar 17 milijard dolarjev, kar je največji objava v zgodovini za organizacije, ki niso banke. Z obveznicami naj bi pomagali nakup lastnih delnic v višini skoraj 60 milijard dolarjev. Hkrati naj bi za 15% zvišali dividende za vlagatelje, ki so po nekaj mesecev trajajočem padanju vrednost delnic družbe že precej nestrpni in nezaupljivi.

Poleg astronomsko visokega zneska preseneča predvsem Applova poteza v luči tega, da ima podjetje sicer kar 145 milijard dolarjev rezervacij, ki bi jih lahko uporabilo za financiranje odkupa. Skrivnost je v podrobnostih. Večina tega denarja se nahaja na računih izven ZDA. Če bi želeli financirati odkup iz tega naslova, bi morali v ZDA plačati davek, čemur se skušajo izogniti. Najbrž bo to vnovič pognalo kritike, ki terjajo odgovornost družbe do lastne države.

Finančniki družbe so preprosto izračunali, da se jim bolj splača izdati obveznice in plačati obresti, ki so sicer trenutno v ZDA rekordno nizke, kot pa uporabiti lastni denar in plačati davek.

Da, to je možno tudi v ZDA!

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji