Objavljeno: 5.5.2010

Apple bo predmet preiskave o monopolnem ravnanju

Mnogi so slutili, zdaj se bo kot kaže tudi zgodilo. Sporne poslovne poteze in omejitve za neodvisne razvijalce programske opreme za izdelke družbe Apple so spodbudile ameriške zvezne organe v preverjanje zakonitosti delovanja vzpenjajočega se velikana. Apple je pod drobnogled agencij prišel z zadnjo potezo, kjer je razvijalce omejil na točno določena razvojna okolja in platforme, kar je za mnoge omejevanje svobode.

Ameriško pravosodno ministrstvo in zvezna trgovinska komisija preiskujeta sporna licenčna določila za razvojno knjižnico SDK za Apple iPhone OS 4.0, v kateri Apple dovoljuje le uporabo jezikov Objective C, C++ ali JavaScript, ki so del razvojnega kompleta iPhone OS WebKit, posredno pa s tem prepovedujejo uporabo Adobe Flasha. Apple naj bi s temi koraki razvijalce silil, da razvijajo programe namensko le za svojo platformo, kar je zakonsko sporno.

Če bo preiskava potrjena, bo to posledica nekajmesečnega bolj ali manj javnega spora med družbama Apple in Adobe, pri kateri avtorji niso varčevali z udarci. Nedavno je Steve Jobs javno kritiziral tehnologijo Flash in njeno domnevno neprimernost za rabo v mobilnih napravah. Adobe seveda misli drugače in je med tem že napovedal odhod za Applove mobilne platforme.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji