Objavljeno: 13.6.2013 01:00

AMD uradno s 5 GHz

Čeprav se zdi, da je frekvenčna vojna med proizvajalci procesorjev že zdavnaj končna, je AMD dosegel lep tehnični cilj in predstavil prvi mikroprocesor za osebne računalnike, ki že v osnovi deluje pri taktu 5 GHz. Novi model FX-9590 ima osem jeder in je s taktom 5,0 GHz namenjen pretežno ljubiteljem iger.

5 GHz, pa tudi višje frekvence se sicer da doseči tudi z »navijanjem« delovnega takta, vendar to proizvajalci odsvetujejo za pravilno delovanje, poleg tega pa taki posegi zahtevajo nezanemarljivo investicijo v namenske hladilne sisteme in osnovne plošče.

Pred časom je veljalo, da višanje frekvence bistveno povečuje porabo energije in ob tem prekomerna segreva računalnike, zato so se proizvajalci usmerili v druge smeri (več jeder, večnitnost,…). AMD je z uporabo naprednih proizvodnih procesov zmanjšal porabo in s tem segrevanje, tako da je možno doseči tudi višje frekvence delovanja na varen način.

Številke o zmogljivosti še niso povsem znane, so pa zato na sejmu E3 opravili demonstracijo delovanja, kjer je procesor brez težav poganjal igro, priključeno na pet vzporedno postavljenih monitorjev z skupno ločljivostjo 9.600 x 1080 pik. Cena še ni znana, obstaja pa tudi manjši model FX-9370, ki bo deloval s taktom 4,7 GHz.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji