Objavljeno: 20.7.2014 11:00

Amazon Kindle Unlimited za neomejeno izposojo knjig

E-knjižni molji boste navdušeni nad novico, da bo Amazon postal e-knjižnica v pravem pomenu besede. Začeli so program Kindle Unlimited, ki omogoča neomejeno izposojo knjig.

Doslej je Amazon omogočal izposojo e-knjig le naročnikom svojega paketa Prime, pa še ti so dobili mesečno le eno knjigo. Ker pa je konkurenca na tem področju čedalje močnejša (Scribd, Oyster), so pripravili Kindle Unlimited. Naročnina nanj stane 10 dolarjev in omogoča neomejeno izposojo več kot 600.000 knjig in več kot dva tisoč avdio knjig. Ob tem sicer povejmo, da čisto vsi naslovi ne bodo na voljo, ker na primer HarperCollins, Hachette in Penguin Random House (še) niso podpisali. Založniki imajo namreč svoje interese in se (upravičeno?) bojijo, da se bo model izposoje knjig zažrl v njihovo prodajo. Toda kakor se na to prilagodili glasbeni in filmski studii, se bodo morali tudi knjižni založniki. Zbirka je vseeno precej popolnjena, saj v njej najdemo tudi velike hite, kot so Pijevo življenje in Igre lakote.

Na prvi pogled torej zelo mamljiva ponudba, a vseeno 120 dolarjev letno ni malo denarja. Za ta denar lahko kupite že vsaj 12 e-knjig, ki vam ostanejo za zmeraj, ali celo mehkih tiskanih izvodov. Vse izposojeno v Kindle Unlimited namreč izgubite, ko prekinete naročniško razmerje.

Amazon torej dela v smeri Bezosove strategije postati trgovec, ki prodaja vse in izpolnjuje vse človekove nakupovalne potrebe. Dostava digitalnih vsebin po naročilu je le zadnji krik mode, e-knjige pa nadaljevanje uspešnega modela z glasbo in filmi. Tam so uspeli Spotify, Netflix, Rdio in Deezer, Amazon pa lovi priključek z Amazon Musicom. Hkrati Amazon pripravlja pa svoj pametni telefon, ki bo ponudnik zaokrožil še s strojnega vidika, a bo nared šele jeseni. Prihodnost je torej prenos vsebin na zahtevo.

Za konec pa: kar je začel ponujati Amazon, vaša lokalna knjižnica nudi že več kot sto let, za desetino cene. Na papirju in v slovenščini. Amazonov Kindle Unlimited lahko 30 dni preizkušate brezplačno, a le če ste iz ZDA, na katere bo sprva omejen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji