Objavljeno: 17.3.2001

Adobe Acrobat 5.0

Podjetje Adobe je predstavilo novo različico priljubljenega programskega paketa za izdelavo, pregledovanje in objavo elektronskih dokumentov. Adobe Acrobat 5.0 predstavlja nov korak v integraciji spletnih tehnologij in elektronskih dokumentov v obliki, v kakršni so bili narejeni.

Nova različica prinaša številne novosti na področju skupinskega dela in pretoka podatkov z dokumenti, podporo za bolj učinkovito izdelavo, vnos in obdelavo digitalnih obrazcev ter izboljšano varnost z šifriranjem podatkov (podprti so 128-bitni ključi) ter podporo za digitalne podpise Dokumentom lahko določamo, ali se jih sme tiskati, prenašati v druge programe ali dodajati komentarje. Acrobat 5.0 se tesno povezuje s spletnimi tehnologijami prek standardov WebDAV (Web Distributed Autoring and Versioning) ter podatkovnega vmesnika ODBC. Povrh vsega Acrobat 5.0 podpira opisni jezik XML, ki omogoča lažji dostop do meta podatkov v dokumentih ter izmenjavo informaciji med dokumenti in podatkovnimi bazami.

Z novimi orodji za skupinsko delo in varnost želi Adobe vstopiti na področje elektronske izmenjave dokumentov v poslovnih procesih in transakcijah, kot so pogodbe, računi in drugi poslovni dokumenti. Novi Acrobat 5.0 bo vseboval tudi podporo za tesnejšo povezavo in izmenjavo podatkov z drugimi programi. Dokumente PDF lahko tako shranimo v zapisu RTF in naložimo v druge programe, na primer urejevalnik besedil. Poleg tega lahko iz dokumentov izluščimo slike ter jih zapišemo v nastavljivi ločljivosti v zapise HPEG, TIFF in PNG.

Adobe je tudi sklenil dogovor z družbo Cardiff Software, s katero bodo v Acrobatu podpirali Cardiffov sistem elektronskih obrazcev Liquid Forms. Adobe Acrobat 5.0 bo na voljo v drugem četrtletju 2001 za ceno 250 dolarjev (nadgradnje 200 dolarjev), sprva na platformah Microsoft Windows in Apple MacOS.

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji