Objavljeno: 19.2.2010

8 let Blu-raya

Tehnologija modrega žarka, imenovanega Blu-ray, danes praznuje osem let obstoja. Blu-ray, tretja generacija avdio/video nosilcev, ki so v zadnjih 50 letih spremenili vedenje in posledično tudi življenje milijonov ljudi po svetu.

Natančno pred osmimi leti, 19. februarja 2002, je bil javnosti predstavljen plošček Blu-ray, ki ga je Philips razvil skupaj s filmskim studiem 20th Century fox, Mitsubishi Electric, TDK in petimi drugimi proizvajalci elektronike. Na vzhodno-evropski trg se je plošček prebil šele v letu 2007, a si je kljub poznemu vstopu pridobil že številne podpornike. Lani je Evropa zabeležila skoraj trojno rast prodaje Blu-ray predvajalnikov, rast pa se pričakuje tudi v prihodnjih letih.

Specifikacije standarda Blu-ray so bile izboljšane že v letu 2004, samo dve leti po začetku projekta. Istega leta je bila verjetno zgoščenka v formatu BD-ROM razlog, da so ustvarili DVD-tehnologijo z visoko resolucijo in formatom zvoka 7 + 1. A v primerjavi z DVD-ji Blu-ray ponuja več kot petkrat večjo kapaciteto, čeprav je prav tako kot DVD dosegljiv v eno- ali dvoslojni različici. V slednji, dvoslojni različici, Blu-ray ponuja celo do 50 GB pomnilniške kapacitete.

www.philips.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji