Objavljeno: 24.7.1999

10 Gb/s brezžični prenos

Podjetje Lucent je predstavilo revolucionarno tehnologijo WaveStar OpticAir, ki omogoča brezžičen prenos podatkov s hitrostmi do 10 Gb/s. Novi sistem za prenos podatkov, ki so ga razvili v laboratorijih Bell Labs, uporablja tehnologijo DWDM (dense wave division multiplexing), nove laserje, ojačevalnike in sprejemnike, ki omogočajo prenos podatkov bistveno hitreje od današnjih izdelkov.

Hiter prenos so inženirji dosegli z uporabo posebnih oddajnikov, ki zmorejo hkrati oddajati veliko število signalov z različnimi valovnimi dolžinami, kar omogoča vzporedno pošiljanje podatkovnih paketov. Lucent je novo tehnologijo razvil v rekordnih 18 mesecih. Izhajali so iz dosedanje tehnologije DWDM, ki so jo uporabljali pri prenosu podatkov po optičnih vlaknih.

Lucent napoveduje, da bodo 2,5 Gb/s izdelki na voljo že marca leta 2000, poleti leta 2000 pa tudi že zmogljivejši 10 Gb/s sistem, ki bo omogočal brezžični prenos podatkov na vidni razdalji do pet kilometrov. WaveStar OpticAir bo nadomestilo za običajne žične optične povezave, kjer le-te niso možne. Hitrost prenosa zadošča za prenos podatkov, govora in celo videoposnetkov.

http://www.lucent.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji