Nasveti / Avtor - Stjepan Dvorski

 • Nasveti: marec 2007

  Microsoft je s popravkom 905474 v Windows XP uvrstil testiranje Windows Genuine Advantage, ki preverja, ali uporabljate licenčno kopijo sistema. Če ste namestili omenjeni popravek, potem majhen programček preverja, ali uporabljate legalen ključ. Če program ugotovi, da uporabljate enega izmed ilegalnih ključev, ki so na voljo v internetu, se ob vsakem zagonu sistema prikazuje opozorilno okno; prijava v sistem je mogoča šele, ko se to okno zapre. Če želite preprečiti samodejno posodobitev sistema z omenjenim popravkom, morate v pogovornem oknu Automatic Updates nastaviti funkcijo samodejnega posodabljanja sistema na Notify me but don't automatically download or install them. Če je orodje v vašem računalniku že nameščeno, ga lahko onesposobite s posegom v datoteko registra. Zaženite urejevalnik registra z izbiro Start|Zaženi/Start|Run ter v vnosno polje pod Odpri/Open vtipkajte regedit in pritisnite Enter. V pogovornem oknu urejevalnika registra poiščite vejo HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify in v njej v celoti izbrišite ključ WGALogon. Na voljo so številne različice WGA; številko različice lahko preberete v lastnostih datoteke LegitCheckControl.dll. Naslednja metoda odstranjevanja velja za različice od 1.5.0527 do 1.5.0532. Datoteki WgaLogon.dll in WgaTray.exe, ki sta v mapi system32, preimenujte v WgaLogon.old in WgaTray.old. Po vnovičnem zagonu računalnika morate še razveljaviti registracijo datoteke LegitCheckControl.dll. Izberite Start|Run in v vnosno polje pod Open vtipkajte cmd in pritisnite Enter. V oknu ukaznega način vtipkajte naslednji ukaz:

  Objavljeno: 5.4.2007 14:57 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor Marec 2007
 • Nasveti: januar 2007

  Ko boste zagnali Windows Explorer, boste opazili, da ni menujske vrstice. Brez nje ne boste mogli prilagoditi način prikaza datotek in map v oknu Windows Explorerja. To še posebej velja za okno Control Panela, v katerem ne morete izbirati niti med načinom prikaza vsebine okna v obliki ikon ali v obliki podrobnega prikaza. Kot najbrž že slutite, rešitev teh težav ponuja nadzorna plošča. Izberite Start|Control panel in v oknu nadzorne plošče dvakrat kliknite ikono Folder Options. V pogovornem oknu Folder Options kliknite list View in na njem na seznamu pod Advanced settings označite kvadratek pred možnostjo Always show menus. Spremembo potrdite s klikom gumba OK. Zdaj lahko tudi v oknu nadzorne plošče izberete podroben način prikaza vsebine z izbiro View|Details. Pogovorno okno Folder Options lahko zdaj izberete v kateremkoli oknu Windows Explorerja, tako kot ste vajeni v Windows XP. Ko opravite potrebne nastavitve, kot so, recimo, način prikaza skritih datotek ali prikaz končnic znanih tipov datotek, in to možnost priredite vsem mapam s klikom gumba Apply to Folders, lahko na prej opisani način znova izklopite prikaz menujske vrstice, če vam bolj ustreza Explorer brez nje.

  Objavljeno: 4.2.2007 13:27 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor Januar 2007
 • Nasveti: november 2006

  Če ste že kdaj po pomoti izbrisali kako pomembno sporočilo elektronske pošte in ga zdaj ni več niti v mapi Deleted Items, gotovo poznate težavo. Na vašo srečo Outlook sporočil ne zbriše trajno, temveč uporablja neko zvrst lastne FAT (file allocation table), tako da je sporočilo, ki ga je treba zbrisati, enostavno "označeno, da ga je mogoče zamenjati", in se fizično ne izbriše. Z drobno zvijačo lahko Outlookovo podatkovno datoteko namenoma poškodujete in jo potem z orodjem Inbox Repair Tool znova popravite. Preden se spustite v to avanturo, zaprite Outloook in izdelajte varnostno kopijo Outlookove podatkovne datoteke, ki je v mapi C:\Documents and Settings\Uporabnik\Local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook. V tej mapi poiščite datoteko Outlook.pst in jo prekopirajte na rezervno lokacijo na disku. Zdaj datoteko Outlook.pst v zgoraj omenjeni mapi odprite v heksadecimalnem urejevalniku. V ta namen lahko uporabite brezplačen program XVi32. Tu morate vrednosti na 13 lokacijah nadomestiti s presledkom, in sicer na naslovih od 7 do 13 heksadecimalno (07, 08, 09, 0a, 0b, 0c,0d, 0e, 0f, 10, 11, 12, 13) oziroma od 7 do 19 decimalno. Urejevalnik bo prikazal kodo 20 vsakič, ko na določenem naslovu pritisnete preslednico. Po opravljenih spremembah shranite datoteko in zaprite program.

  Objavljeno: 30.11.2006 14:34 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor November 2006
 • Nasveti: oktober 2006

  Za brezhibno delovanje računalnika je nujen tudi dobro optimiziran disk. Uporabniki ponavadi optimizirajo disk z vgrajenim orodjem Defrag. Tu vam bomo razkrili manj znano možnost samodejne optimizacije diska, ki Windows XP omogoča, da optimizira lokacijo datotek, ko je računalnik neobremenjen. Če želite preizkusiti, kako to deluje v praksi, boste morali opraviti droben poseg v datoteki registra. Izberite Start|Zaženi/Start|Run in v pogovornem oknu Zaženi/Run v vnosno polje pod Odpri/Open vtipkajte regedit ter pritisnite V redu/OK. V oknu urejevalnika registra poiščite vejo HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\OptimalLayout in na njej označite ključ OptimalLayout. V desnem delu okna urejevalnika registra poiščite spremenljivko EnableAutoLayout in ji spremenite vrednost z 0 na 1. Če je ni, jo boste morali izdelati tako, da v desnem delu okna urejevalnika registra kliknete z desno tipko miške in s priročnega menuja izberete možnost New|String Value. Potem vtipkajte EnableAutoLayout in dvakrat pritisnite tipko Enter. V pogovornem oknu Edit String Value v vnosno polje pod Value data vtipkajte 1 in pritisnite OK. Zaprite okno urejevalnika registra in vnovič zaženite računalnik, da bodo spremembe, ki ste jih opravili, postale dejavne.

  Objavljeno: 25.11.2006 16:27 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor Oktober 2006
 • Nasveti: september 2006

  Zagon programov lahko v vseh inačicah Windows preprečite s posegom v urejevalnik registra. Izberite Start|Zaženi/Start|Run in v vnosno polje pod Odpri/Open vtipkajte regedit, nato pritisnite V redu/OK. V urejevalniku registra poiščite vejo HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer. Pred tem se morate seveda prijaviti pod uporabniškim imenom uporabnika, za katerega naj bi bile nastavitve veljavne. V desnem delu okna urejevalnika registra izdelajte spremenljivko DWORD z imenom RestrictRun in ji priredite vrednost 1.

  Objavljeno: 26.9.2006 11:31 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor September 2006
 • Nasveti: julij-avgust 2006

  Pri vsakdanjem delu z Outlookom pogosto pošiljate sporočila z enakimi priponkami, da bi kolege ali stranke informirali o najnovejših cenah vaših izdelkov ali jih kako drugače seznanili z najnovejšimi podatki. Pri pošiljanju teh sporočil morate vedno znova ročno poiskati določeno priponko in jo prek menuja Insert|File pripeti k sporočilu elektronske pošte. Tu vam bomo predstavili makro programček, ki vam omogoča, da boste to v prihodnje postorili z enim samim klikom ikone v orodni vrstici. Preden začnete tipkati makro program, bomo razložili nekaj osnovnih stvari. Sporočilo s stališča Outlooka predstavlja Objekt vrste MailItem, ki med drugim razpolaga s seznamom Attachments, prek katerega lahko vstavljate priponke. Kot je znano, k sporočilu elektronske pošte lahko pripnete poljubno število priponk. Seznam Attachments je zaradi tega sestavljen iz večjega števila objektov Attachment, pri čemer vsak izmed objektov predstavlja posamezno priponko. Število trenutno dodeljenih priponk k posameznem sporočilu elektronske pošte lahko izveste s pomočjo lastnosti Attachments.Count. Z metodo Add in Delete lahko na seznam Attachments dodaste, oziroma z njega odstranite priponko. Pri metodi Add morate kot parameter navesti celotno pot z imenom datoteke. Drugi parametri določajo zvrst in položaj priponke. Z ukazom naslednje zvrsti lahko enostavno dodaste priponko:

  Objavljeno: 25.9.2006 14:15 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor Julij 2006
 • Po novi namestitvi prilagodite Windows XP svojim potrebam

  Po novi namestitvi Windows XP sistem še zdaleč ne zadostuje vašim potrebam. Namizje je prazno, nadležni balončki vas vabijo na ogled novosti sistema, okno Windows Explorerja ni takšno, kot ste vajeni, skratka čaka vas prilagoditev sistema vašim osebnim potrebam. Tu bomo navedli nekaj temeljnih nastavitev, ki bi jih morali opraviti po vsaki novi namestitvi sistema.

  Objavljeno: 29.6.2006 23:09 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor Junij 2006
 • Nasvet: junij 2004

  Nekatere igre in starejši programi zahtevajo nastavitev zaslona na 256 barv, da bi delovali pravilno. Večina izmed njih samodejno nastavi potrebne barvne nastavitve zaslona ob zagonu, pri drugih pa morate to storiti ročno. Torej, kliknite z desno tipko miške ikono igre na menuju start ali na namizju in s priročnega menuja izberite možnost Lastnosti/Properties. V pogovornem oknu Lastnosti/Properties kliknite jeziček Združljivost/Compatibility in v rubriki pod Nastavitve zaslona/Display Settings označite kvadratek pred možnostjo Zaženi v 256 barvah/Run In 256 Colors ter kliknite Uporabi/Apply in V redu/OK. Ko naslednjič uporabite to ikono za zagon programa, se bo program zagnal v zaslonskem načinu z 256 barvami.

  Objavljeno: 5.6.2006 21:03 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor Junij 2004
 • Nasveti: maj 2006

  Celotno brisanje začasnih internetnih datotek, zgodovine in piškotkov v trenutno dejavni seji Windows ni mogoče, čeprav se na prvi pogled zdi, da so mape prazne, potem ko smo njihovo vsebino zbrisali v pogovornem oknu Internet Properties. Datoteka index.dat se pri tem ne izbriše. V Windows 2000 in profesionalni različici XP lahko ob vsakem zagonu računalnika ob pomoči skripta samodejno zbrišete začasne internetne datoteke, zgodovino in piškotke. Pri tem bo izbrisana tudi datoteka index.dat. Zaženite Beležnico in vanjo vpišite naslednje vrstice:

  Objavljeno: 30.5.2006 04:03 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor Maj 2006
 • Nasveti: april 2006

  Če želite postaviti ikono Run na namizje tako, da bi z dvojnim klikom zagnali pogovorno okno Run, izberite Start in ikono Run povlecite na namizje. Z desno tipko miške kliknite ikono &Run in jo preimenujte v Run. Če želite ikono Run postaviti v vrstico za hitri zagon, tako da bi pogovorno okno Run zagnali z enojnim klikom ikone v vrstici za hitri zagon, pa z desno tipko miške kliknite opravilno vrstico in s priročnega menuja odstranite kljukico pred možnostjo Lock the Taskbar. Potem izberite Start in ikono Run povlecite v vrstico za hitri zagon. Z desno tipko kliknite ikono &Run in jo preimenujte v Run. Zdaj z desno tipko miške kliknite opravilno vrstico in na priročnem menuju aktivirajte možnost Lock the Taskbar.

  Objavljeno: 24.4.2006 23:59 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor April 2006
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji