Objavljeno: 4.4.2024 07:00

Tesla peša

Tesla je v minulem četrtletju razočarala, saj so dobavili le 386.810 vozil, kar je 8,5 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Tudi proizvodnja je upadla, saj se je znižala na 433.371, kar predstavlja 1,7-odstotni upad. V Tesli za slabše številke krivijo objektivne vzroke, denimo začetek proizvodnje modela 3 v Fremontu, požig v tovarni baterij v Berlinu in težave z dobavo surovin zaradi negotovosti v Rdečem morju.

A vendarle, gre za prvi padec dobave od leta 2020, s čimer je podjetje zaostalo za napovedmi analitikov. Delnica podjetja je po objavi izgubila pet odstotkov, letos pa že tretjino vrednosti. Tesla ni več edini niti prevladujoči proizvajalec električnih vozil, temveč ima resno konkurenco tako v tradicionalnih zahodnih proizvajalcih vozil kakor v vzpenjajočih kitajskih. Tesla ima na primer v ZDA še vedno 50-odstotni tržni delež, a se zmanjšuje.

Večina prodanih vozil je model 3 ali Y, približno 17 tisoč pa je sodi v kategorijo drugo – kjer je tudi cybertruck, pa seveda še modela S in X.

Podrobne poslovne rezultate prvega kvartala bodo predstavili 23. aprila. Musk ob tem poudarja, da je podjetje med dvema večjima valovoma rasti, a da je razvoj poceni vozila naslednje generacije že zelo daleč.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji