Objavljeno: 7.8.2019

Predstavljen Samsung Galaxy Note 10

Samsung je na dogodku Unpacked v New Yorku predstavil telefona Galaxy Note 10 in Note 10+, ki združujeta vse, kar Samsung ta trenutek na področju mobilne telefonije zmore. V osnovi sta podobna pred pol leta predstavljeni seriji Galaxy S10, vključujeta nekaj novosti iz serije A, dodanih pa je še nekaj novosti.

Note 10+ je največja Samsungova beležnica do sedaj, saj ima zaslon diagonale 6,8-palca, medtem ko je Note 10 manjši, z zaslonom diagonale 6,3 palca. Poseben model Note 10+ 5G, ki ima vgrajeno podporo za omrežja 5G, ima ravno tako velikost zaslona 6,8-palca. Zaslon je seveda vedno od roba do roba (in AMOLED), na sprednji strani pa ima le eno kamero za »selfije«, za razliko od modela S10+, ki ima dve.

 

S-Pen

Ker gre za »beležnico«, ima Note 10 seveda pero S-Pen, ki je tokrat nadgrajeno z žiroskopom, ta pa omogoča, da telefon krmilimo tudi s kretnjami. V aplikaciji za fotografiranje lahko tako s premikanjem peresa prehajamo med načini (fotografija, video,…), preklapljamo med sprednjo in zadnjo kamero in z vrtenjem peresa v zraku spreminjamo zum. Zanimiva »igračka«, za katero pa dvomimo, da bo veliko v uporabi. Četudi je tovrstno upravljanje uvedeno tudi v aplikacijo Youtube, na voljo pa je tudi razvojno orodje SDK za druge razvijalce. Osnovna aplikacija za S-Pen, Notes, zna po novem prepoznavati pisavo in jo spreminjati v besedilo (še kar uspešno, moramo reči) ali v PDF.

C_d7aXSCGp4

 

Fotografija

Iz modela srednjega razreda Galaxy A80 je Note 10 »pobral« tudi možnost »umetniškega« zamegljevanja (bokeh) v videu, kar omogoča vgrajeno dodatno tipalo TOF (time of flight). Slednji s posebno aplikacijo zna tudi meriti razdaljo od predmetov in 3D »prebrati« predmet (»3D skener«). Vse to smo na predstavitvi videli le na zaslonu, testni modeli ustrezne aplikacije niso imeli nameščene. Ravno tako nismo mogli preizkusiti novosti imenovane AR Doodle, ki omogoča 3D risanje in risanje v živo po video posnetku. Slišati je, da je vgrajeno tipalo TOF zelo nizke ločljivosti, vendar nam tega na predstavitvi niso mogli potrditi.

ettYfER0Kbw

Samsung se je pohvalil, da je v telefona vgrajena video stabilizacija, ki uporablja vgrajeni žiroskop, in ki naj bi v primerjavi z Note9 video posnetek drastično bolj umirila.

Zanimivo, da o sami fotografiji nismo izvedeli prav nič več, kar verjetno pomeni, da je cel strojni in programski sklop (z izjemo tipala TOF) enako kot pri modelih S10 (na voljo je ultraširoki objektiv in objektiv za 2x zum). Zajemanje v slabih svetlobnih pogojih enako zaostaja za najmočnejšimi modeli Huawei, kar pa bomo seveda še potrdili, ko telefon dobimo v test za daljši čas.

 

Strojna oprema?

Od strojne opreme omenimo hitrejše polnjenje z močjo 45 W (kar bo v praksi še treba preizkusiti in pomeriti) in seveda možnost brezžičnega polnjenja drugih naprav (kar omogoča tudi S10).

Kakšen procesor je v telefonu vgrajen, na predstavitvi niso povedali (v ZDA Snapdragon 855, drugod Exynos 9825), tudi o pomnilniku in shrambi za podatke ni bilo rečeno ničesar (Note 10 8 GB, Note 10+ pa kar 12 GB). Manjši model tudi nima možnosti razširitve s karticami MicroSD in kamere TOF in ima zaslon nižje ločljivosti kot večji model Note 10+. Manjša je seveda tudi baterija (3500 mAh namesto 4300 mAh). Oba telefona tudi nimata več klasične 3,5 mm vtičnice za slušalke, Samsungov zasuk v to smer smo opazili že pri modelu Galaxy A80.

 

Poslovni del

Poslovni uporabniki naj bi cenili novo različico Samsung Dex, sistema, ki telefon spremeni v nekakšen prenosnik. Po novem to deluje tudi, če telefon priklopimo na USB prenosnega računalnika in ne le ob priklopu na monitor. Koristna bo tudi neposredna povezava z Windows, kjer bo uporabnik po povezavi s kablom USB iz Windows lahko delal s sporočili SMS, upravljal fotografije na telefonu in še kaj. Nekaj torej, kar je Microsoft že pred časom naredil za povezavo z sedaj že odmrlim sistemom Windows Phone. Mimogrede, sodelovanje med Samsungom in Microsoftom je na oder Brooklynskega centra Barcklays prišel potrditi tudi sam šef Microsofta, Satya Nadella.

 

Če povzamemo

Telefon je manj »škatlast« kot njegov predhodnik Note9 – je tanek in v roki lepo sedi. K zunanji vpadljivosti pripomorejo tudi nove barve, s katerimi so ga opremili, očitno kot odgovor na barvne kombinacije, ki so jih že pred časom uvedli pri Huaweiu.

Šlo naj bi za poslovni model (neuradno se modelov Note proda veliko manj kot »običajnih« modelov S), hkrati pa premore nekaj igrarij, kot so 3D doodle, upravljanje fotografije z gestami in 3D branje, kar sodi bolj na področje, ki zanima mlade. Kot tudi optimizacija za igranje zahtevnih iger 3D. V resnici pa gre za telefon, ki vsako leto povzame vse tisto, kar zna pol leta prej predstavljeni model S in ima še kaj, kar je v zadnjega pol leta uspelo razviti Samsungovim inženirjem. In ima seveda pero S-Pen.

   

Telefona bosta na voljo od 23. avgusta, prednaročila pa naj bi stekla »že jutri«, kot so povedali na predstavitvi. Cene za naše tržišče še niso znane, če je sklepati po ameriških, bo Note 10 nekaj cenejši od lanskega Note 9, Note 10+ pa nekaj dražji.

  

 

Oglejte si še nekaj fotografij s predstavitve:

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji