Objavljeno: 20.5.2019 16:00

Proti Huaweiju tudi Intel in Qualcomm

Po novici, da je Google po Trumpovem ukazu prekinil sodelovanje z Huaweijem, naj bi se temu pridružili tudi izdelovalci integriranih vezij, z Intelom in Qualcommom na čelu.

Po pisanju spletišča Bloomberg naj bi trije največji izdelovalci integriranih vezij na svetu (Intel, Qualcomm in Broadcom) prekinili stike s Huaweijem, ta pa naj bi že nekaj časa kopičil zaloge procesorjev in drugih vezij. Huawei naj bi na črno listo dali tudi nemški Infineon Technologies ter ameriška izdelovalca pomnilnikov Micron Technology in Western Digital.

Intel Huaweiju dobavlja procesorje za strežnike in prenosnike, Qualcomm pa modeme in druga komunikacijska vezja. Huawei sicer izdeluje lastne procesorje in komunikacijska vezja (za brezžične povezave WiFi, LTE, bluetooth), večja težava bo nadomestiti Intelove procesorje. Edina resna konkurenca je sicer AMD, ki je (verjetno) v enakem položaju kot Intel, saj gre pač za ameriško podjetje.

Huawei naj bi že nekaj časa pripravljal lastne alternative za Android in celo Windows. Pri Microsoftu dogajanja sicer še niso komentirali, brez težav pa se lahko zgodi, da bo Huaweiu prepovedana tudi prodaja operacijskega sistema Windows (vključno z Windows Server).

Vse skupaj je seveda povezano s trgovinskim sporom med ZDA (oziroma Trumpom) in Kitajsko. Ameriška podjetja, ki so vpletena (Google, Qualcomm, itd.), bodo sicer iskala možne rešitve, zadnjo besedo pa bodo imeli politiki.

Mimogrede, naj kot zanimivost omenimo, da je Kitajska največja imetnica ameriškega dolga (v obliki državnih obveznic). Če se odloči sprostiti oziroma odprodati obveznice, bi to lahko bil povod za največji finančno krizo doslej.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji