Objavljeno: 17.3.2019 08:00

Dve tretjini protivirusnih programov na Androidu ne deluje!

Raziskava podjetja AV-Comparatives je razkrila, da sta dve tretjini protivirusnih programov za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android zanič.

Uporaba protivirusnega programa na telefonu z Androidom je pametna poteza, a kaj, ko se pri iskanju ustrezne zaščite srečamo s težavo. Večina tovrstnih programov ne deluje! V podjetju AV-Comperatives so testirali 250 protivirusnih programov za naprave z Googlovim mobilnim operacijskim sistemom in ugotovili, da jih le 80 zadostuje osnovnim merilom. Manj kot tretjina vseh protivirusnih programov je torej uspešno zaznala vsaj 30 odstotkov škodljive programske kode iz leta 2018 in se ni zmotila niti enkrat. Drugih 170 varnostnih pripomočkov se je odrezalo katastrofalno, nekateri so za virus označili celo sami sebe.

Raziskovalci podjetja AV-Comperatives so odkrili, da večina sploh ne pregleduje programske kode nameščenih izdelkov, temveč jih zgolj primerja z varnimi (in nevarnimi) seznami, ki seveda še zdaleč niso zanesljivi niti točni. Tovrstni seznami so dostopni tudi zlikovcem, ki zlahka ustvarijo škodljiv izdelek z datotekami, poimenovanimi s com.instagram ali karkoli drugega z varnega seznama. Glede na rezultate raziskave raziskovalci podjetja AV-Comperatives uporabnikom naprav z Androidom svetujejo, da se držijo protivirusnih programov znanih blagovnih znamk.

AV-Comperatives

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji