Objavljeno: 10.9.2005 10:37 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Februar 2004

Zunanji zvok NX

Creative Soundblaster Audigy NX je strojni dodatek, ki omogoča daljinski nadzor zvoka in videa ter udobno predvajanje z diska računalnika na dodatni zvočni in televizijski opremi.

Ker standard USB 2.0 ponuja spodobno hitrost prenosa, ki lahko zadovolji tudi bolj zahtevne naprave je na trgu vedno več zunanjih zvočnih modulov, ki omogočajo tudi predvajanje prostorskega zvoka. Ob vedno večji priljubljenosti prenosnih računalnikov to niti ne preseneča, saj je za te zunanji zvočni modul edina možnost, da bi prišli do kakovostnega zvoka, pa tudi lastniki namiznih računalnikov pogosto raje posegajo po zunanjih dodatkih, saj so ti izolirani od motečih izvorov elektromagnetnega sevanja v računalniku, ki prav na zvok vpliva "slišno" kvarno, poleg tega jih je mogoče postavljati dlje od ohišja, recimo blizu osrednjemu ozvočenju v dnevni sobi.

Večnamenska oprema

Creative Soundblaster Audigy NX bi tam bil za marsikoga še kako dobrodošel, saj omogoča nadzor nad zvočnimi in tudi drugimi vsebinami (npr. video), ki jih imamo na disku računalnika, kar s priloženim daljincem in programsko opremo (žal smo na priloženo tudi omejeni) za predvajanje različnih večpredstavnih vsebin. A seveda Audigy NX ni zgolj daljinski upravljalnik, temveč tudi zmogljiv odkodirnik prostorskega zvoka v vseh vrstah posnetkov - od filmov, glasbe pa vse do dramatičnih prostorskih učinkov v igrah, za katere skrbi vgrajena tehnologija EAX Advanced HD (igre morajo le biti pisane za standard DirectSound 3D).

Poleg tega lahko uporabnik "uživa" v bolj ali manj uporabnih dodatnih učinkih za npr. karaoke, zvoku dodaja različne izravnalnike, v realnem času odstrani šum pri slabih posnetkih in tako naprej. Audigy NX lahko priključimo na zahtevno prostorsko ozvočenje 7.1, torej sedem zvočnikov in en globokotonec za posebne učinke, in s tem "uprostorimo" te možnosti tudi v praksi (ter se znebimo malega premoženja za ustrezno ozvočenje). Samo ohišje je sicer majhno in lahko, izdelano pa je iz mehke plastike (tako da o kakšni močnejši zaščiti pred zunanjimi sevanji ne moremo govoriti). Na ohišju sta še dve kontrolni lučki in dva vrtljiva plastična gumba, s katerima nastavljamo glasnost zvoka in glasnost mikrofona. Oba sta precej ceneno izdelana in ob njuni rabi nimamo ravno najboljšega občutka. Modul zna tako predvajati in snemati s 24-bitno globino, ob 96-kiloherčnem vzorčenju digitalnega signala, dinamični razpon pa uradno dosega kar 102 decibela. Tak zvok seveda zveni veliko bolj "naravno" kot pri klasični CD kakovosti (16 bitov, 44,1 KHz), seveda pa je tako pomnilniško kot tudi procesorsko veliko bolj zahteven.

Idealno za hi-fi prenosnike

Zvok je bi zares zelo dobre kakovosti, le pri visokih tonih je čutiti nekaj "sintetičnega" pridiha, a to je bolj stvar okusa (ljubiteljem določenih zvrsti glasbe bi bil nemara tak zvok še bolj všeč). Pohvaliti velja tudi, da modul računalnika niti pri zahtevnejših predvajanjih ne obremenjuje pretirano. Audigy NX tako zveni precej dobro, a se je zanj zares smiselno odločiti le tistim, ki nameravajo računalnik spremeniti v "zabavni center" s prostorskim ozvočenjem in podobnim, in pa lastnikom prenosnikov, ki potrebujejo dober zvok. Modul je namreč vseeno zastavljen predvsem v smeri zabavnosti, ne pa tudi za uporabo v resnejše namene.

Creative Soundblaster Audigy NX

Vrsta naprave: Zunanji zvočni modul.

Vrsta vmesnika: USB 2.0.

Največja globina/ hitrost vzorčenja (razmerje signal-šum): 24 bitov/ 96 kHz (102 dB).

Prostorski zvok: 7.1.

Kanalov za snemanje: 1 × stereo.

Priključki: USB, linijski vhod, mikrofonski vhod, optični S/PDIF vhod, optični in koaksialni S/PDIF izhod, izhodi za prostorsko ozvočenje (102 DB), slušalke (96 dB).

Cena: 39.300 tolarjev.

Prodaja: Eventus, www.eventus.si, (01) 200 35 00.

Za: Dober zvok z dobro dinamiko in malo šuma, ne obremenjuje preveč procesorja, daljinski upravljalnik.

Proti: Plastično ohišje, vrtljivi gumbi za glasnost, omejenost uporabe daljinskega upravljalnika na Creativove programe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji