Objavljeno: 31.1.2012 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2012

Zrak za vse ljudi

Ko je Steve Jobs pred leti prinesel v kuverti na predstavitev svoj prvi peresno lahek prenosnik, MacBook Air, je napovedal, da je to prihodnost. Da bodo tudi običajni prenosniki kmalu podobnih mer. Je ob tem mislil tudi na podobno oblikovanje, oz. je po vseh dotlej "prerisanih" kreacijah to že tudi slutil? Pustimo težave velikih in se raje posvetimo neposrednim posledicam - danes imamo "ultra tanke" na voljo tudi za okenski del osebnega računalništva.

Govor bo o t. i. "ultrabookih", kot se jih je odločil poimenovati Intel, nekakšen sponzor projekta, ki naj bi imel za cilj razvoj prenosnika, ki bi bil primerljiv z Applovim MacBook Airom, vendar z Okni. O prenosnikih torej, ki na najdebelejšem delu merijo bori centimeter in pol, na najtanjšem pa le nekaj milimetrov in so potemtakem primerljivi z "debelino" nekaterih današnjih pametnih telefonov.

Taki ultraprenosniki so nekaj povsem drugega kot nadležno počasni "netbooki". So resni prenosniki, katerih 13-palčni zasloni marsikdaj dosegajo ločljivost 17-palčnih modelov, njihove zmogljivosti pa so zelo primerljive s tistimi, ki so zaprti v zajetnejša ohišja. To jasno prikazujejo tudi presenetljivo dobri rezultati naših hitrostnih preizkušanj, celo po grafični plati. Njihova akumulatorska avtonomija je prav tako zelo dobra, čeprav še vedno ne more konkurirati nekaterim izjemnim dosežkom iz sveta netbookov, ki omogočajo celo 8 ur rabe. Ultraprenosniki so trenutno omejeni na približno slabih 5 ur mešanega delovanja, pri čemer je treba opozoriti, da menjava akumulatorja z zmogljivejšim in zajetnejšim ni predvidena. Celo menjava samega akumulatorja z enakim modelom ni omogočena brez nepooblaščenih posegov v notranjost ohišja. Skupna jim je tudi odsotnost optične enote, ki gre resnici na ljubo počasi v pozabo, in pa seveda - na voljo je le omejena količina drugih priključkov.

Ultraprenosniki so v očeh mnogih še vedno modna muha, vendar je dejstvo, da so to praktični, hkrati pa zmogljivi računalniki, ki jih je mogoče spraviti tudi med zvezke, in to brez bojazni, da bi robovi silili iz torbe. Poleg tega porabijo manj energije in so po zaslugi vgrajenih diskov SSD tudi silno odzivni in s tem v mnogih primerih hitrejši od drugih prenosnikov in celo osebnih računalnikov z večjimi in zmogljivejšimi različicami nabora strojne opreme. Po našem mnenju je prihodnost vsekakor na njihovi strani.

Ti prenosniki, z Applovim modelom na čelu, so povsem spremenili odnos do računalniške prenosnosti. Taki za celodnevno delo, s procesorsko manj zahtevnimi programi, ne potrebujejo več polnilca, zato "pakiranje za pot" dejansko terja le še velikost aktovke, s torbo vred. Po drugi strani pa - če potrebujemo moč, jo imajo. Zmorejo celo montažo visoko ločljivega videa in igranje nekoliko zahtevnejših računalniških iger.

Tanko je lepo!

Res je, "intelovi" ultra tanki prenosniki (ki jih izdelujejo Acer, Asus in še kdo), so po obliki kopije Applovega izdelka. Podobni so mu tako zelo, da si z njim delijo celo obliko embalaže in napajalnikov. Še več, imitacija sega celo do slovitih napisov z dna Applovih prenosnikov, "oblikovano v Cupertinu, sestavljeno na Kitajskem".

Nekateri so pri takem kopiranju bolj, nekateri manj očitni, nekateri pa oblikovalsko vendarle mislijo tudi s svojo glavo.

Za uporabnike je najpomembneje, da se izdelki razvijajo in s tem tudi cene močno znižujejo, v prihodnosti se bodo še veliko bolj. Predsednik uprave družbe Acer npr. napoveduje, da naj bi se leta 2013 spustile vse do meje 500 dolarjev, podobno kot smo pred časom že doživeli pri drugih prenosnikih. K temu bo verjetno pripomogla tudi Intelova subvencija, o kateri špekulirajo nekateri mediji, saj naj bi ta proizvajalcem za vsak prenosnik prispeval okoli 100 dolarjev. No, kljub temu smo danes še vedno kar precej više - pri ceni dobrih 850 evrov in več.

Kako izgledajo v živo?

Iz besedila in fotografij je včasih težko izluščiti, kako naprava dejansko izgleda, zato smo o "ultrabookih" posneli tudi kratek video posnetek. Ogledate si ga lahko na

www.monitor.si/ultrabook.

Zvočni je zastavilo kar podjetje Bang&Olufsen, na svojem oddelku za mobilno glasbo, imenovanem ICEpower.

Acer Aspire S3

Za Acerjev model Aspire S3 naj bi veljalo, da so si Applovo obliko močno sposodili, a to v primerjavi z nekaterimi drugimi izdelovalci ne drži povsem. Odet je v precej dolgočasno plastično ohišje, ki mu ob stisku z dlanjo ne moremo pripisati pretirane kakovosti, pa tudi njegova masa ni nič manjša kot pri aluminijastih konkurentih. Oblikovanje notranjega dela je dolgočasno in nič kaj prefinjeno ter precej spominja na izdelke s sredine 90. let, če seveda odštejemo vgrajeno spletno kamero. Na zunanji strani zaslon resda prekriva aluminijasta plošča, ki prispeva k trdnosti in občutku kakovosti, a še poveča maso, pa je tečaji že tako ne prenašajo preveč dobro. Skoraj vsak premik prenosnika nam lahko spremeni naklon zaslona. Tako ta deluje težek, prenosnik kot celota pa nekoliko neuravnoteženo, čeprav ni tako.

Na notranjem delu se skriva zaslon, ki je glede na velikost sicer zadovoljive ločljivosti 1366 x 768 pik, a je v primerjavi z drugimi ultrakategorniki ločljivostno podhranjen.

Pod zaslonom je preveč ploščata in nagnetena tipkovnica s premalo izrazitimi tipkami, ki daje premalo povratnih informacij, zato je tipkanje dosti bolj nadležno kot pri Applu ali Asusu. Kljub temu je najslabši del ohišja pri tokrat preizkušenem modelu drsna ploščica. Ker je ta pri ultralahkih prenosnikih zelo veliko v rabi in lastniki pogosto ne nosijo s seboj miške, je to zelo moteče. Zelo nekakovostno in tresoče deluje, poleg tega pa ob morebitnem kliku in vključenem kliku z dotikom rada izvede dvojni klik. Nadležno in za zahtevnejša opravila povsem neuporabno, saj tudi natančnost sledenja ni tako dobra kot pri drugih konkurentih. Podobno kot tipka za vklop prenosnika deluje, kot da so ji šteti kliki.

Cenena tipka za vklop, ki deluje kot da so ji šteti dnevi in tečaji, ki ne obvladajo mase zaslona. V dobro štejemo možnost odpiranja do skoraj 180 stopinj, česar konkurenca ne omogoča.

Strojna oprema temelji na zmogljivem Intelovem i5 1,6 GHz procesorju, ki v svojem naboru procesorske moči vključuje tudi Intelovo grafiko in je podkrepljen s 4 GB pomnilnika. V prenosnik sta vgrajena dva diska, ki sta tokrat prisotna zaradi zniževanja cene. Skupna lastnost večine ultra lahkih prenosnikov je med drugim tudi disk vrste SSD, ti diski pa so zaenkrat glede na ponujeno zmogljivost cenovno še vedno manj dostopni. S tem namenom je v tem primeru SSD omejen na 20 GB, preostanek pa zagotavlja klasični 320 GB disk. SSD pokriva prostorske zahteve sistema in s tem zagotavlja hitrejši zagon, preostanek pa je namenjen podatkom in zajetnejšim programom. Oba sta pri tovarniški namestitvi združena v eno samo particijo in rešitev je tako prostorsko kot tudi cenovno zelo ugodna, saj Aspire S3 na trgu nastopa z zelo konkurenčno ceno 829 evrov.

V praksi se kombinacija sicer izkaže precej solidno, saj je prenosnik zelo odziven in obenem ob nizki ceni zagotavlja zavidljivo prostorsko zmogljivost, le uporabnikom, ki želijo hiter SSD disk tudi za druge programe, bodo nekoliko razočarani. Prav tako je kombinacija manj primerna za uporabo več operacijskih sistemov hkrati, saj bo tako le eden izmed njih deležen privilegija vrste SSD.

Slabše se prenosnik odreže po zvokovni plati, saj so v dno usmerjeni zvočniki precej slabe kakovosti. Glasnosti je resda dovolj, vendar je zvok povsem medel in ne pričara užitkov niti pri predvajanju glasbe, pa tudi ne pri drugih vsebinah.

Zvok in sliko je mogoče izvoziti prek izhoda HDMI na zadku prenosnika, kjer sta tudi dva priključka USB, ki zagotavljata napajanje potratnejših naprav, kot so optične enote in zunanji diski, vendar ne sledita novim standardom 3.0. Na levi najdemo izhod za slušalke, desno pa se skriva še vgrajen bralnik pomnilniških kartic.

Acer je ugodna izbira v svetu zmogljivih suhcev, v primerjavi s konkurenco pa ne očara pravzaprav na nobenem področju. Ravno cena v kombinaciji z zadovoljivimi zmogljivostmi in veliko zalogo prostora na disku sta tista atributa, ki mu bosta pomagala poiskati zadovoljne kupce. Resnici na ljubo je pravzaprav zelo zmogljiv računalnik.

Acer Aspire S3

Hitrost - SYSmark 2007 (Productivity): 118.

Hitrost - SYSmark 2007 (VideoCreation): 161.

Trajanje delovanja: 4:07.

Zgradba in oprema: 5.

Velikost in teža: 9.

Mere: 32,3 × 21,8 × 1,8 cm, 1,35 kg.

Značilnosti: Intel Core i5 2467M, 1,6 GHz, 4096 MB RAM, 20 + 320 GB disk, WLAN 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0.

Zaslon: 13,3-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 829 EUR.

Prodaja: www.avtera.si.

Za: Solidne zmogljivosti in grafika, cena, prostor na disku in odzivnost sistema, odpiranje zaslona do skoraj 180 stopinj.

Proti: Ceneno ohišje, kakovost drsne ploščice, zvok, majhen SSD disk.

Apple MacBook Air 13

Applov naslednik "originala prihodnosti" je v celoti sestavljen iz anodiziranega aluminija in se ponaša z zelo trdnim in prefinjeno oblikovanim ohišjem. Njegovo ohišje je skupaj s kakovostnim zaslonom silno lepo uravnoteženo, da se odlično znajde v skoraj vsakem položaju na uporabnikovih kolenih. Čeprav se zaslon ne ponaša z največjo ločljivostjo na tokratnem preizkusu, je kljub temu zmožen prikazati najboljšo sliko med vsemi konkurenti, pa čeprav za prikaz uporablja klasično matriko vrste TN. Slika je celo boljša kot pri večini drugih Applovih prenosnikov, če izvzamemo tiste doplačljive visoko ločljivostne. Zaznati ni nikakršnega utripanja pik, niti pri barvno najzahtevnejših vzorcih, nad njim pa se skriva majhna spletna kamera, katere kakovost žal ne sledi drugim delom prenosnika.

Zvočniki so tokrat skriti v samem ohišju in zvoka ne oddajajo prek odprtin, vendar je ta kljub temu silno kakovosten in se izvrstno širi po celotnem kovinskem ohišju. Odlična je tudi med skrita zvočnika postavljena tipkovnica, ki je v najnovejši izdaji pridobila osvetlitev tipk, zaradi česar je tudi tipkanje v temi silno udobno. Na vrhu se skrivajo tudi s funkcijskimi združene namenske tipke za povečevanje glasnosti, svetilnosti zaslona in tiste, namenjene nadzoru Applove programske opreme, ki delujejo brez pritiska na dodatno funkcijsko tipko. To bo večini uporabnikom bolj dobrodošlo kot same funkcijske tipke, kakovost tipkovnice pa je prav tako vrhunska. Nikjer ni sledu o prenasičenosti površine s tipkami, zato je delo s prenosnikom zares prijetno.

Apple še vedno stavi na zamenjani črki Y in Z. Nekatere uporabnike to tako moti, da si tipki tudi fizično zamenjajo, kar pa je lažje programsko "dokončati" z nameščenimi Okni.

Apple vodi tudi z večprstnimi ukazi prek drsne ploščice. Prav nič drugačen ni tudi njihov model Air. Pripadajoča ploščica je odlična in je ena izmed najbolj izstopajočih delov v primerjavi s konkurenco. Delo je tako odlično tudi v okolju Windows, ki ga je resnici na ljubo na ta prenosnik prek njihovega programskega pomagala BootCamp enostavneje namestiti kot na večino drugih konkurentov. Enako velja tudi za gonilnike, ki se v celoti namestijo v le nekaj klikih. V okolju Mac OSX prenosnik v stanju pripravljenosti zdrži kar mesec dni, to je v primerjavi s konkurenco skoraj 10x dlje. Tako prenosnika ni treba nikoli zares ugasniti in se vključi silno hitro in delo se lahko nadaljuje takoj.

Tokrat smo preizkusili osnovno konfiguracijo 13-palčnega modela Air, ki obsega Intelov i5, ki bije pri 1,7 GHz, družbo pa mu dela 4 GB pomnilnika. V kombinaciji z osnovnimi 128 GB diska SSD se strojna oprema znajde odlično, kar prikazujejo tudi rezultati naših preizkusov. Prenosniku pa pri večjih obremenitvah nekoliko zamerimo le nekoliko pogostejše vključevanje ventilatorja in s tem tudi povečano glasnost. Glasnost zvočnikov je zelo dobra, pa tudi toni so dobro določeni, vendar zelo ostri in ob višjih tonih pri visoki jakosti radi zarenčijo. Apple prav tako nima USB priključka standarda 3.0, vendar je opremljen z zmogljivim priključkom Thunderbold.

Apple je med najdražjimi na tokratnem preizkusu in na papirju ne prekaša nobenega izmed konkurentov, saj je opremljen s šibkejšim procesorjem kot Asusa in ima manjšo zmogljivost diska kot Acer. Kljub temu v praksi najbolj prepriča, predvsem pri daljši in zahtevnejši rabi. Prednost vsekakor daje sistemu Mac OS X, vendar se tudi v okolju Windows znajde odlično v vseh pogledih, zato je po našem mnenju nekoliko višja cena upravičena.

Apple MacBook Air 13

Hitrost - SYSmark 2007 (Productivity): 172.

Hitrost - SYSmark 2007 (VideoCreation): 236.

Trajanje delovanja: 4:20.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 9.

Mere: 32,5 × 22,7 × 1,7 cm, 1,35 kg.

Značilnosti: Intel Core i5 2557M, 1,7 GHz, 4096 MB RAM, 128 GB disk, WLAN 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0.

Zaslon: 13,3-palčni, 1440 × 900 pik.

Operacijski sistem: Mac OS X Lion.

Cena: 1299 EUR.

Prodaja: www.apcom.si, www.epl.si.

Za: Vrhunska drsna ploščica, zvok, zaslon, osvetljena tipkovnica, kakovostno ohišje, avtonomija.

Proti: Spletna kamera, cena.

Asus Zenbook UX21

Manjši izmed tokrat preizkušenih Asusovih ultrakategornikov je najmanjši, a po naših preizkusih najzmogljivejši prenosnik na tokratnem preizkusu. Enako kot večji model je opremljen z dvojedrnim procesorjem Intel i7 in 4GB pomnilnika, vendar ima zaradi nižje ločljivosti zaslona tukaj grafika tudi nekaj manj dela. Za resnejša opravila, kjer uporabnik potrebuje veliko delovno površino sicer zaostaja za Apple-om in večjim Asusom, vendar je kljub temu pravi mali težkokategornik. Seveda le ko govorimo o strojnih zmogljivostih, saj je fizično tudi najlažji na tokratnem preizkusu.

Do nedavnega nepredstavljivo dejstvo je, da je 11,6 palčni prenosnik debeline slabih dveh centimetrov v večini primerov zmogljivejši od najzmogljvejših prenosnih delovnih postaj izpred dveh let. Izjemno.

Njegovo ohišje oblikovno precej spominja na konkurenco iz Cupertina, saj jim je na trenutke celo neokusno podoben, kljub temu pa je na prvi pogled ohišje povsem drugačno. Kot skala trdno aluminijasto ohišje se tokrat v nasprotju z anodiziranim Applovim ohišjem ponaša z brušenim zaključkom nekoliko temnejšega odtenka, v splošnem poznanega kot barva titana. Za zaščito pri prenašanju je priložena kakovostna in elegantna ovojnica v rjavi barvi, ki dodatno prispeva k eleganci tega izdelka. Priloženi so tudi dodatki za povezovanje na omrežno povezavo, ki so na primer pri Applu doplačljivi.

Na dnu prenosnika srečamo napis, ki močno asociira na tiste z dna jabolčnih "Bookov". Designed by Asus, assembled in China.

Ob prvem stiku se prenosniku nekoliko zatakne že pri odpiranju pokrova, saj oprijem ni tako dober in se lahko sprva zlahka ponesreči, to pa sčasoma lahko postane moteče. Razočaranje sledi ob uporabi drsne ploščice, ki sicer ni majava in ropotajoča kot pri Acerju, vendar kljub svoji velikosti ne postreže z uporabnostjo in odzivnostjo sledenja, kakršno srečamo pri Applu. Ker je klik mogoče izvesti po celotni površini, je nekako nerazumljivo, zakaj so se odločili za desni klik na spodnjem desnem robu ploščice. Tipkovnica je povprečne kakovosti in dobro razporejena, tipke so ravno prav uporniške, zato je prijetna za rabo, zamerimo pa zvokom tipk f6, f7 in f8, ki so pri tokrat preizkušenem primerku tudi upogibale zgornji del tipkovnice. Nekaterim morda ne bo po godu pregladka površina samih tipk, želeli pa bi si le še osvetlitev od spodaj, ki bi olajšala pisanje člankov ob večerih.

Vgrajeni zvočniki se glede na velikost izkažejo za povprečno glasne, vendar kakovostne, skupaj z ojačevalnikom pa naj bi jih razvili v podjetju Bang&Olufsen. Njihov oddelek ICEpower se je posebej posvetil zvoku na prenosnih napravah in verjetno se lahko v prihodnosti nadejamo več prenosnikov, opremljenih z izdelki te hiše, v slogu podjetja Harman-Kardon. Očitno se število kupcev drage zunanje opreme le zmanjšuje in se nišni izdelovalci posvečajo še drugim tržnim segmentom ter prodajajo svoje ime. Pri klasični glasbi se ICEpowerji odrežejo za tak prenosnik precej dobro in ob višjih tonih ne zahreščijo niti pri najvišji glasnosti, razbijačev pa žal ne bodo zadovoljili.

Prenosnik je opremljen tako z izhodoma mini DisplayPort kot tudi mini HDMI, en je na levi, drugi na desni strani, enako sta razporejena tudi 2 USB priključka, med katerima desni dosega standard 3.0. Na levi je še izhod za slušalke, desno pa napajalni priključek.

Asus UX21 ponuja ob nižji ceni zmogljivejši procesor kot Applova 11-palčna konkurenca, njegov zaslon pa se ponaša z višjo ločljivostjo. Zaprt je v silno prefinjeno in trdno ohišje, vendar kljub temu ne daje tako vrhunske uporabniške izkušnje kot "sapica" iz Cupertina. Prednjači predvsem z zmogljivostjo in bo z lahkoto osvojil uporabnike, ki so naveličani sterilne podobe in svetlečega jabolka. Kljub temu po kakovost upravljanja brez miške ne sledi 11 palčnemu Airu.

Asus Zenbook UX21

Hitrost - SYSmark 2007 (Productivity): 217.

Hitrost - SYSmark 2007 (VideoCreation): 256.

Trajanje delovanja: 3:32.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 10.

Mere: 29,9 × 19,6 × 1,7 cm, 1,1 kg.

Značilnosti: Intel Core i7 2667M, 1,8 GHz, 4096 MB RAM, 128 GB disk, WLAN 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0.

Zaslon: 11,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 1100 EUR (spletna cena, modeli s procesorji i7 sicer pri nas uradno ne bodo na prodaj).

Prodaja: www.avtera.si.

Za: Zmogljivost in majhne mere, trdnost ohišja, kakovosten zvok, volumen.

Proti: Nekoliko slabša avtonomija, nima bralnika pomnilniških kartic, nadležno odpiranje pokrova.

Asus Zenbook UX31

Asus Zenbook UX31 je večji brat modela UX21 in bi ga brez merila v ozadju brez težav zamenjali z manjšim članom družine Zenbook. Pri tej velikosti postanejo nekoliko moteči tudi ostri robovi, ki v vogalih niso ošiljeni kot na primer pri Applu, pa tudi stabilnost zaslona pri kotu, večjem od pravega, ni tako dobra. V primerjavi z manjšim bratom je zaprt v oblikovno povsem enako in izjemno robustno ohišje, ki mu prav tako zamerimo nekoliko nerodnejše odpiranje pokrova. Pod njim se skriva zaslon, ki se glede na velikost ponaša z zelo visoko ločljivostjo 1600 x 900 pik, česar se ne bi sramovali niti 17-palčni modeli. Temu sorazmerna je tudi delovna površina, kakovost slike pa kljub temu ne sledi Applovi, ko govorimo o barvah in prikazu določenih sivin, pa tudi manj kontrasta ponuja. Kakovost tečajev zaslona je zelo dobra, vendar kljub temu niso tako čvrsti kot pri Applu, zato se ob hitrejših gibih lahko hitro premakne v enega izmed skrajnih položajev. Pod zaslonom se skriva zelo dobra tipkovnica, katere tipke pa so silno gladke in morda zato komu ne bodo všeč, večje, kot sta preslednica in vnosna tipka, pa so nekoliko premehke. Sprašujemo se, zakaj je kakovost tipkovnice pri ultra lahkih modelih večinoma boljša kot pri večjih prenosnikih istih znamk?

Zopet pa v primerjavi z Applovo razočara drsna ploščica. Vse prej kot slaba je in tudi njene mere so dovolj zajetne, vendar je konkurenca toliko boljša ravno po programski plati, tudi v okolju Windows s pripadajočimi gonilniki. Dejanskih omejitev operacijskega sistema tako ni.

"Ultrabooki" so zares tanki, skorajda bi lahko rekli našpičeni. Vsi prenosniki, razen Acerja, so tudi v celoti sestavljeni iz aluminija.

Asus Zenbook je tipičen primerek kopije Applovih izdelkov. Ta se začne že pri embalaži in nadaljuje pri zelo podobno oblikovanem, vendar črnem namesto belem adapterju, ter konča pri napisu na hrbtni strani.

Tudi ta Asus je opremljen z zmogljivim dvojedrnim Intelovim i7 procesorjem. Skupaj z grafiko, integrirano na osnovni plošči, pa bo zadovoljil tudi potrebe po občasnem igranju nekoliko zahtevnejših računalniških iger, saj je na tem področju osvojil zelo dobre rezultate. Na mnogih področjih bo tudi tukaj navdušil zvok, zasnovan v podjetju Bang&Olufsen. Je glasnejši od manjšega modela in po jakosti zelo primerljiv z Applovim, prav tako rad zaječi ob glasnejših visokih tonih. Pri klavirski glasbi je boljši od Appla, pri udarnih tonih pa ga jabolčni suhec premaga.

Opremljenost je tudi pri tem Asusu zelo dobra, saj ponuja na desni strani mini HDMI in mini DisplayPort izhoda, napajalni priključek in USB 3.0, na levi pa je še en USB 2.0. Tam je za razliko od manjšega brata tudi bralnik pomnilniških kartic, med njima pa najdemo izhod za slušalke. Poleg elegantne kakovostne zaščitne rjave ovojnice, ki jo zapira magnet, mu je priložen tudi USB adapter za priklop omrežnega kabla. Zraven je še adapter, ki usmeri signal mini DisplayPorta v priključek VGA, zaradi česar je omogočen priklop na vsak zunanji monitor že takoj, ko prenosnik vzamemo iz škatle.

Asus je silno privlačen in dobro opremljen izdelek s konkurenčno ceno, saj MacBook Air podobnih zmogljivosti velja kar 400 evrov več. Njegova zasnova je silno kakovostno zastavljena, vendar mu manjka nekaj čuta za podrobnosti pri izvedbi določenih rešitev, kot je drsna ploščica in odpiranje pokrova. Zenbook je zanimiv prenosnik, ki bi lahko postal bolj pristno priljubljen, če kupcem z obliko ne bi dajali občutka, da kupujejo nadomestek za jabolčnik.

Asus Zenbook UX31

Hitrost - SYSmark 2007 (Productivity): 181.

Hitrost - SYSmark 2007 (VideoCreation): 234.

Trajanje delovanja: 4:09.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 8.

Mere: 32,5 × 22,3 × 1,7 cm, 1,3 kg.

Značilnosti: Intel Core i7 2667M, 1,8 GHz, 4096 MB RAM, 128 GB disk, WLAN 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0.

Zaslon: 13,3-palčni, 1600 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 1300 EUR (spletna cena, modeli s procesorji i7 sicer pri nas uradno ne bodo na prodaj).

Prodaja: www.avtera.si.

Za: Zmogljivost in grafika, ločljivost zaslona, oblika in izbrane barve, opremljenost, cena.

Proti: Barve na zaslonu, drsna ploščica, odpiranje zaslona.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji