Objavljeno: 29.3.2005 16:13 | Avtor: Jasmin Avdić | Monitor Marec 2005

Za udobno gledanje filmov

Predstavljajte si, da sedite v udobnem naslanjaču in si na televizijskem sprejemniku ogledujete najnovejši film v formatu Divx, ta pa se predvaja iz računalnika na povsem drugem koncu hiše ali stanovanja ali celo pri sosedu. Izdelek Trust Wireless Televiewer V2, ki skrbi za brezžični prenos video ter avdio signala, omogoča prav to. Da pa bi vse to postorili kar iz naslanjača, bi si morali dodatno omisliti tudi kakšno brezžično miško.

Tu gre pravzaprav za dve škatlam podobni napravi, in sicer za video pretvornik/oddajnik signala ter sprejemnik signala. Izdelovalec navaja, da naj bi naprava na odprtem delovala do razdalje 100 metrov, v zaprtem prostoru pa do 30 metrov (razdalja med oddajnikom in sprejemnikom).

Naprava nam v navezi z osebnim računalnikom seveda omogoča tudi precej več (brskanje po spletu, pregledovanje predstavitev, igranje iger, delo s programi itd.), pa tudi ogled filmov v navezi z DVD predvajalnikom. Vse to seveda na tv zaslonu. Naprava omogoča največjo ločljivost zaslona kar 1600 × 1200 pik ob osveževalni frekvenci zaslona 60 Hz. Tudi če imamo torej računalnik nastavljen na veliko ločljivost, nam za ogled na televizorju ločljivosti ni treba zmanjševati.

Čeprav je bistvo izdelka v brezžični povezavi med osebnim računalnikom ali DVD predvajalnikom in TV zaslonom, pa ta omogoča tudi ožičeno povezavo. Pri ožičeni povezavi pa pretvornik/oddajnik prevzame le funkcijo pretvornika VGA signala v PAL video standard, ne pa tudi funkcijo oddajnika. V tem primeru povežemo avdio kabel neposredno iz vira (osebni računalnik ali DVD predvajalnik) na televizijski sprejemnik. Z video kabli (na video, S-video ali SCART priključek) pa povežemo televizijski sprejemnik neposredno s pretvornikom. Uporaba sprejemnika seveda odpade.

Pa si podrobneje oglejmo, kaj nam ponujata omenjeni "škatli". Pretvornik/oddajnik ima na zadnji strani kopico priključkov, kot so VGA vhod ter izhod, ki se uporabljajo v navezi z osebnim računalnikom ter monitorjem. Tu imamo še klasični avdio vhod (činč) za povezavo z zvočno kartico, S-video priključek za povezavo video signala do tv zaslona ter vhod za napajalnik. Na desni strani imamo še klasični video izhod, ki ima pravzaprav isto vlogo kot S-video priključek. Na levi strani je klasični video vhod, ki se uporablja v navezi z DVD predvajalnikom. Tu imamo še stikala za izbiro štirih brezžičnih kanalov, ki jih ima tudi sprejemnik. Različni položaji stikal so potrebni, če je v sobi več takih naprav, da se ne motijo med seboj. Pri sprejemniku pa imamo priključke le na zadnji strani. Poleg vhoda za napajalnik najdemo tu še klasična avdio izhoda za desni in levi par zvočnikov ter klasični video izhod.

Na pretvorniku/oddajniku najdemo nastavitvene gumbe ter gumbe za položaj in velikost tv slike. Slednji so potrebni, ker po tovarniških nastavitvah ni nujno, da je slika lepo raztegnjena čez ves zaslon. Za samo uporabo so gumbi pregledno razporejeni, čeprav je treba nekaj privajanja.

Kot smo omenili že na začetku, naj bi bila naprava najprimernejša za ljubitelje filmov. A prav tu je preizkušeni primerek razočaral ter pustil bled vtis. Kakovost slike je dobra, dokaj ostra, barve so žive. Toda pri odzivnosti slike je izdelek razočaral. Ne glede na ločljivost zaslona ni bilo zadovoljive odzivnosti slike pri gledanju filma. Še več, slika se je kar občutno in moteče zatikala. Najprej smo mislili, da je problem v brezžični povezavi, toda to misel smo kmalu opustili. Slika se je namreč popolnoma enako zatikala tudi, ko je vmesnik opravljal le funkcijo pretvornika (pri ožičeni povezavi). Celoten izdelek torej ne deluje tako, kot bi moral.

Gonilniki niso priloženi v paketu, kajti lastnikom Windows 98/2000/ME/XP jih ni treba namestiti, lastniki Mac OS sistemov ter Windows 95/98 SE pa si morajo te gonilnike sami naložiti z izdelovalčeve spletne strani. O tem, ali so na voljo tudi gonilniki za sisteme Linux, nismo našli podatkov.

Trust Wireless Televiewer V2

Kaj: Brezžični vmesnik za prenos video in avdio signala.

Izdeluje: Trust, www.trust.com.

Prodaja: Trion, www.trion.si, (01) 56 34 010.

Cena: 53.550 tolarjev.

Za: Enostavna uporaba, podpora visokim ločljivostim zaslona.

Proti: Zatikanje slike pri gledanju filmov, ne najboljša ergonomija gumbov, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji