Objavljeno: 29.8.2023 | Avtor: David Vidmar | Monitor September 2023

Za en S bolje

V stanovanju naše družine nekajkrat na leto preizkušamo pametne sesalnike. Ti so pri nas vedno dobrodošli gostje, saj nekaj dni zelo intenzivno čistijo namesto nas. A čeprav pametnih naprav pri hiši ne manjka, pametnega sesalnika še nismo kupili. Morda pa nekoč le …

Eden izmed razlogov, da še vedno nismo izbrali in kupili lastnega robotskega sesalnika, je, da imamo v bivalnem prostoru dovolj mladine, za katero je po mnenju staršev koristno in poučno, da opravlja hišna opravila. Med temi sesanje zaseda kraljevsko mesto. Drugi razlog, ki je vsaj enako pomemben, je, da se staršema zdi, da je z umikanjem stolov, mizic, torb, pasjih postelj, čevljev, rož in drugih premičnih delov stanovanjske opreme več dela kot s samim sesanjem. In da, brez lastnega robotskega sesalnika smo tudi bolj objektivni preizkuševalci, kar vztrajno ponavljamo uredniku!

Da smo bili v letih preizkušanja večkrat navdušeni nad izdelki Roborock, ni skrivnost. Navdušujejo nas z dobro opravljenim delom in odlično aplikacijo, ki jo je veselje uporabljati, hkrati pa omogoča učinkovito delo robota, ki je v veliki meri rezultat natančne in inteligentne navigacije. Sesalnik oziroma bolje rečeno pometalnik in pomivalnik S8 zna in zmore vse, kar tudi njegov predhodnik sedemka, le da to opravi za en »S« bolje. Hitrejši je, se še natančneje premika in še bolj inteligentno prepoznava predmete, ki jih srečuje. Ima kar dvakrat večjo sesalno moč, nadgradnje pa je bila deležna tudi krtača, ki je končno dvojna, imenujejo jo DuoRoller.

Ne gre za novo zmožnost, a še boljše izkoriščanje zmožnosti telefonskih tipal za bogatenje načrta stanovanja nas je navdušilo.

Sesalnik pometa nekoliko tiše kot predhodnik. Navigacija je z vsako nadgradnjo boljša in spremljanje robotove poti v aplikaciji razkriva logično pot, ki jo opravi. Ob ocenjevanju rezultata dela kljub številnim drobnim nadgradnjam nismo opazili bistvenega napredka – predvsem zato, ker so že starejši model svoje delo opravili odlično in prostora za napredek ni veliko. Naša velika želja je, da bi tudi praznjenje prahu iz sesalnika bilo tišje. Čeprav je tudi na tem področju opaziti napredek, je praznjenje še vedno preglasno, da bi bilo mogoče sesati ponoči in upati, da nas ob zaključku sesalnik ne bo zbudil. Je pa res, da lahko v aplikaciji nastavimo različne načine praznjenja posode in samodejno praznjenje celo izključimo ter ga opravimo po potrebi, z dotikom v aplikaciji.

O pomivanju tal smo veliko pisali že v prejšnjih podobnih preizkusih, in čeprav se na prvi pogled dozdeva, kot da vlažna krpa, ki jo sesalnik vleče za seboj, ne more opraviti prav veliko dela, rezultati dokazujejo nasprotno. Subtilno »miganje«, pardon, sonično brisanje, odstrani madeže in osveži prostor. Če v aplikaciji nastavimo najintenzivnejše brisanje in robota pošljemo v boj z umazanijo večkrat, smo kljub skepsi vedno znova presenečeni. Tisto, kar se nam je zdelo čisto, v resnici ni bilo. Pri najboljšem modelu družine, S8 Pro Ultra, se krtača tudi za nekaj milimetrov dvigne, za kar poskrbi zmožnost VibraRise. Z dvigom se sesalnik prilagodi površini, ki jo čisti, in ne moči tekstilnih površin ter na njih ne pušča morebitne umazanije s krpe.

Ob vzpostavljanju povezave med napravo in telefonom lahko algoritmu, ki skrbi za optimalno delovanje sesalnika, namignemo, kakšne površine imamo v stanovanju, in tudi to, ali imamo domače živali.

Serijo S8 sestavljajo trije modeli, ključne razlike med njimi pa niso v sesalniku, temveč v polnilni postaji. Model S8 vključuje le osnovno polnilno postajo, prah in umazanijo boste morali ročno odstraniti iz posodice. Modelu S8 Plus pripada postaja, ki samodejno izprazni posodo za umazanijo in sesalnik napolni z energijo. S8 Pro Ultra, kot že ime kar dvakrat pove, zaseda vrh ponudbe in je naslednik S7 MaxV Ultra, ki smo ga preizkusili v lanski septembrski številki. Njegova polnilna postaja, poleg vrečke za prah, ki se polni ob samodejnem praznjenju sesalnikove posode z umazanijo, vsebuje še posodo za čisto vodo in ločeno posodo za umazano, v katero se steka umazana tekočina ob robotskem spiranju krpe.

Nakupovalni nasvet ob preizkusu Roborocka S8 Plus je sila enostaven – gre za središčni model v ponudbi, katerega znosna cena je precej blizu ceni osnovnega modela. Če nimate prostorske stike ob izbiri mesta za precej veliko polnilno postajo, S8 Plus gotovo zasluži naziv »priporočen nakup«, še posebej, če imate v prostoru veliko tekstilnih površin. Po najboljšem in veliko dražjem modelu je smiselno poseči, kadar bo čistil velike površine, ki jih lahko pobrišemo, in bo zato zelo koristno samodejno čiščenje krpe.

Roborock S8 Plus

Posodobljen robotski sesalnik, ki zna tudi brisati tla.

Prodaja: Roborock, roborock.si

Cena: 900 EUR

Za: Tiho in kakovostno čiščenje, zanesljiva navigacija in uporabna aplikacija.

Proti: Velikost polnilne postaje, glasnost pri praznjenju posode z umazanijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji