Objavljeno: 30.6.2009 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Junij 2009 | Teme: preizkus

Za ekološko ozaveščene

Ob uspehu malih in poceni prenosnih računalnikov se je resno treba vprašati, čemu na namizjih večinoma še vedno kraljujejo procesorsko izjemno močne, a energijsko zelo požrešne naprave.

So vsi nakopičeni megahertzi, gigabajti in terabajti res tako nujno potrebni za naše običajno delo? Da, peščica jih najbrž res potrebuje najnovejše procesorje, da lahko z igrami ali pa inženirskimi programi izkoristijo še zadnje moči in pomnilnika.

A povečini računalnike uporabljamo kot nadomestke za pisalni stroj, brskanje po internetu, pogledamo kakšen film ali pregledujemo in urejamo svojo zbirko fotografij. Vse to pa niso za računalnik nič posebno zahtevne naloge (če izvzamemo video v visoki ločljivosti) in skorajda greh bi bil, če naš štirijedrni procesor večino časa ne bi počel ničesar pametnega.

MSI je prav takim nezahtevnim uporabnikom ponudil računalnik, ki se v svojem bistvu spogleduje z netbooki, le da je namenjen namizni rabi. Zaradi svoje majhnosti - za dobro četrtino običajnega namiznega računalnika ga je - in tudi (večinoma) tihega delovanja je zato primeren za dnevne sobe.

Računalnik je zasnovan na dvojedrnem procesorju Intel Atom 330, ki bije s taktom 1,6 GHz. Matična plošča temelji na veznem naboru i945GC in ima seveda integriran grafični in zvočni vmesnik. Da lahko priloženi operacijski sistem Windows Vista Home Basic deluje vsaj približno normalno, je vgrajenega 2 GB pomnilnika. Ker gre za grafično podhranjen sistem, ki ne bo kos niti starejšim, a grafično intenzivnim igram, je bila najbrž za MSI izbira osnovne "Basic" različice Viste pričakovana, saj dvomimo, da bi mu uspelo zadovoljivo poganjati vmesnik Aero. Za hranjenje podatkov skrbi 150 GB disk, na katerem je, pohvalno, za primer večjih težav z Visto priročen razdelek, namenjen vnovični vzpostavitvi operacijskega sistema. Za trajnejše shranjevanje podatkov bo zadostoval vgrajeni zapisovalnik DVD, z drugimi napravami pa si jih bomo lahko izmenjevali prek vgrajenega bralnika pomnilniških kartic. Na sprednji strani naprave najdemo še dve vtičnici USB (skupaj z zadnjimi jih je tako šest) ter priključka za slušalke in mikrofon.

Svojo omreženo naravo izdelek kaže tudi s svojim brezžičnim vmesnikom, ki precej olajša odločitev o končni postavitvi računalnika v našem domu.

Pogrešamo DVI video izhod, ki je na namiznih računalnikih že skoraj običajen. Tudi že prej omenjeno tiho delovanje je le pogojno. Kadar računalnik res zelo obremenimo (npr. stiskanje datotek), se ventilatorji precej glasno odzovejo na povečano segrevanje sistema. Kljub vsemu pa se to ob običajni (spletni) rabi ne zgodi prav pogosto. Tipkovnico in miško bomo morali kupiti posebej, pri tem pa je treba biti pozoren na to, da nabavimo take s priključki USB, ker bomo zaman iskali vtiče PS2.

Ob delu zlahka pozabimo, da ne sedimo za zmogljivim strojem, kajti za običajno spletno udejstvovanje, brskanje, dopisovanje, pregledovanje slik in druge nezahtevne naloge je povsem dovolj zmogljiv. Če pa si hočemo na primer pogledati film v visoki ločljivosti, se takoj začno kazati simptomi pomanjkanja procesorske moči.

Po računski zmogljivosti MS Wind torej ne blesti (zakaj bi le, ko pa je namenjen spletu in nezahtevnemu delu?), zagotovo pa zablesti na področju danes tako priljubljene ekologije. Zelena barva škatle, v kateri se izdelek prodaja, najbrž ni naključna, saj je energetski vidik naprave viden na vsakem koraku. Polno obremenjen računalnik bo redkokdaj presegel 35 vatov porabe. Mi smo med običajnim brskanjem po spletu in hkratnem poslušanju glasbe zaznali povprečno porabo okrog 30 vatov. Tak rezultat se nam zdi izvrsten. Presenetljivo pa je, da tudi v stanju pripravljenosti (standby) troši okrog 20 vatov moči.

Cena skuša biti všečna, če pa pogledamo resnici v oči, si lahko za tak denar omislimo tudi močnejši stroj, le da verjetno ne bo tako energijsko učinkovit.


MSI Wind Nettop D130

Kaj: Omrežni namizni računalnik.

Izdeluje: MSI, www.msi.com.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Lastnosti: Procesor Intel Atom 330, pomnilnik 2 GB, disk 150 GB, zapisovalnik DVD, brezžični vmesnik, poraba največ 35 vatov.

Cena: 378 EUR.

Za: Majhna poraba, majhne mere, opremljenost.

Proti: Ob obremenitvi glasen ventilator.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji