Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2009

Za domače skrivne agente

Vsi, ki smo kdaj videli kak detektivski film, poznamo prizor, ko heroj uporabi sledilno napravo in tako odkrije skrivni štab negativcev. Take sledilne naprave so bile sprva domena domišljije, kasneje policije in podobnih agencij, končno pa si jih lahko omislimo tudi navadni smrtniki.

Rešitve so večinoma še vedno razmeroma drage, v civilnem svetu jih uporabljajo predvsem logistična podjetja. Dandanes si lahko v ta namen omislimo tudi (pametni) telefon, toda to vendarle ni tisto pravo.

Preizkusili smo "pravi" sledilnik, ki uporablja GPS navigacijske satelite za sledenje in GSM oziroma GPRS za komuniciranje z uporabnikom. Gre za malo napravo iz črne plastike, ki ima pod pokrovom akumulator, pod njim pa režo za kartico SIM. Slednjo uporabimo za nastavitev naprave in za prejemanje informacije o njeni lokaciji.

GPS Tracker

Kaj: Sledilnik GPS.

Izdelujejo: "Kitajci".

Prodaja: OMO7, www.omo7.com.

Cena: 233 EUR.

Za: Deluje.

Proti: Težavna in neprijazna nastavitev.

In tu se tudi hitro zaplete. Najosnovnejša funkcija je sporočanje lokacije, ko sledilnik pokličemo na številko vstavljene SIM kartice. Ta nam prekine klic in vrne SMS s trenutnimi GPS koordinatami. Seveda potrebujemo GPS napravo, da si s podatki sploh lahko pomagamo (lahko pa seveda uporabimo tudi program, kot je Google Earth). Nastavimo lahko redno obveščanje o položaju - SMS z navodili za ta način delovanja bi bil: "t010m006n123456". Črka "t" pomeni "track", prva številka pomeni število minut (na to opozarja črka "m"), druga številka pomeni število obvestil (v našem primeru šest), zadnje številke pa so naše geslo (ki se nam ga seveda ni dalo spreminjati). Naprava nas lahko s SMSjem tudi opozori na premikanje ali prekoračitev neke določene hitrosti, lahko pa ji tudi določimo območje, pri katerem nam pošlje SMS, ko ga zapusti.

Možnosti rabe se ponujajo kar same od sebe. Nekaj jih je naštetih tudi na škatli: varovanje avtomobilov oziroma druge težkih naprav, varovanje otrok, starejših, invalidov in domačih živali (teh zadnjih pet so dali v en koš že izdelovalci naprave), seveda pa se omenja tudi sledenje kriminalcev. Dejansko se nam zdi naprava še najbolj uporabna prav za varovanje avtomobila. Sledilnik načeloma deluje brez večjih težav, če seveda odmislimo mučno pisanje SMS sporočil. Škoda, da niso vgradili še kakega vmesnika za priklop na računalnik, kjer bi lahko na hitro nastavili vse želene parametre delovanja. Seveda moramo računati tudi na kartico SIM, najverjetneje kar tako s predplačniškim računom, s katere bomo dobivali sporočila SMS. In navsezadnje - koristil bi tudi kak program "na naši strani", ki bi prejete SMSe sproti odkodiral v položaj na zemljevidu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji