Objavljeno: 28.5.2019 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Junij 2019

Za boljši spanec

Štetje ovc, ki nam je v preteklosti pomagalo zaspati, danes uspešno nadomestijo aplikacije za pametni telefon iPhone. Te poleg vloge uspavalne tablete vestno beležijo dogajanje čez noč in nam zjutraj postrežejo z natančnimi podatki o globini in dolžini spanca ter morebitnih motnjah v obliki smrčanja ali drugih dihalnih težav.

Sleep Cycle spada med dražje aplikacije za merjenje spanca, a je plačilo tridesetih evrov letno vredno vsakega centa. Nekaj naprednih zmožnosti, kakršna je budilka, ki nas zbudi v najprimernejšem trenutku, lahko preizkusimo brezplačno, medtem ko so druge, na primer poslušanje posnetega smrčanja, na voljo le naročnikom. Izpostaviti velja navezo s pametnimi žarnicami Philips Hue, ki v spalnici ob bujenju pričarajo skorajda pravi sončni vzhod.

Zelo dobra je aplikacija Pillow, ki meri kakovost spanca z analiziranjem vseh faz spanja, na podlagi česar izračuna odstotek, s katerim oceni spanje. Dober rezultat predstavlja vrednost nad 80 odstotki, medtem ko kakovost spanca, ocenjena z manj kot 60 odstotki, pomeni slabo noč. Meritve program izvaja ob pomoči strojne opreme telefona iPhone, ki ga položimo poleg vzglavnika na posteljo. Na nočni omarici deluje slabše. Najboljše rezultate omogoči naveza z Applovo uro Watch in aplikacijo Health, ki olajša iskanje povezave med kakovostjo spanca in težo, krvnim tlakom, prehrano, gibanjem in drugimi dejavniki.

Sleep Better je aplikacija za merjenje spanca, ki jo je razvila priznana skupina Runtastic. Ker se ta ponaša z odlično istoimensko aplikacijo za spremljanje športnih aktivnosti posameznika, je jasno, da je v ospredju povezava gibanja s kakovostjo spancem. Žal moramo podatke o zunanjih vplivih pred odhodom v posteljo vnesti ročno. Pohvaliti velja vključitev vpliva luninih faz, ki je na voljo v plačljivi različici sicer brezplačne aplikacije. Zanjo je treba odšteti tri evre.

Kot predzadnjo predstavljamo aplikacijo Health Mate, ki podatke v nasprotju z drugimi programi pridobiva od namenske podloge podjetja Withings. Rezultat so zelo natančne meritve, s katerimi hitro pridemo do uporabnega vzorca, ki mu velja slediti, če želimo dobro spati.

Zadnja stopnja, ki zagotovi kakovosten spanec, je večerno sproščanje. Strokovnjaki gledanje televizije ali buljenje v ekran telefona močno odsvetujejo. Priporočljivo je branje knjige ali meditacija z aplikacijo Relax & Sleep Well. Program je razvil priznani terapevt Glenn Harrold, ki s hipnozo in z meditacijo že dvajset let pomaga nespečnežem. Nekatere terapije znotraj programa so plačljive.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji