Objavljeno: 28.6.2016 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij - avgust 2016

Za bolj lene med nami

V Monitorju smo popisali že kar nekaj naprav, ki so v moderni svet vstopile tako, da jim je izdelovalec namenil tudi povezavo z internetom in/ali pametnim telefonom. Tokrat smo čez poletje uporabljali robotsko kosilnico.

orda zanje sploh še niste slišali, a robotske kosilnice niso nič novega, že vsaj dve desetletji jih poznamo. V resnici veliko dlje kot robotske sesalce, ki so bili ob vstopu na trg deležni neprimerno večje pozornosti. To je vendarle razumljivo – prostore, ki jih je treba sesati, imamo bolj ali manj vsi, vrtov je manj, takih, ki jih ne bi mogli v pol urice pokositi z običajno kosilnico, pa še manj. Če je vrt količkaj večji, če imamo premalo časa ali če smo vsaj malce leni, pa je robotska kosilnica super iznajdba. Še posebej, če se lahko z njo pogovarjamo prek pametnega telefona, kot s Husqvarninim modelom Automover 420, ki smo ga preizkušali zadnja dva meseca. No, »telefonski nadzor«, oz. aplikacija Automover Connect, je na voljo kot dodatek, ki ga do konca septembra zaračunajo 99 evrov, sicer pa stane kar 199 evrov.

Robotske kosilnice brez težav kupite v specializiranih trgovskih središčih, Husqvarnini modeli pa so naprodaj le prek partnerske mreže podjetij, kjer po želji poskrbijo tudi za začetno namestitev. Kakšno namestitev, porečete, in natanko to smo rekli tudi mi. Če robotski sesalci svoje delo opravljajo v zaprtih prostorih, od zidu do zidu, ga robotske kosilnice opravljajo od žice do žice. Mojstra, ki sta kosilnico pripeljala, sta naš vrt obdala z žico (lahko bi jo tudi trajno vkopala, da ne bi bila vidna) in tako poskrbela, da se kosilnica med delom ni pod živo mejo odpeljala k sosedu, da se ni zapletla v grmovje in da se ni nasadila na korenine naše češnje. Žica obenem poskrbi tudi za orientacijo kosilnice, ki mora vedno in v vsakem primeru najti pot »domov«, do polnilne postaje, okoli katere mora biti dovolj prostora za manevriranje. Žico moramo posebej dokupiti in stane od 100 do 250 evrov (odvisno od velikosti vrta), ali pa, kot rečeno, vse skupaj prepustimo monterjem, ki bodo zaračunali še nekaj dela.

Po tem »strojnem« delu namestitve sledi še določanje ur dneva, ko naj bo kosilnica na delu in ga lahko opravimo na sami kosilnici (ima sivinski zaslon LCD, nekaj tipk in slovenski uporabniški vmesnik) ali pa ga vpišemo na telefonski aplikaciji, ki jo povežemo s kosilnico. In to je za začetek popolnoma dovolj, kosilnico lahko spustimo na delo. Nastavljanje višine porezane trave si lahko pustimo tudi za kasneje, opravimo pa ga tudi kar prek aplikacije.

Preden kosilnico spustimo na vrt, ji moramo z žico (nad- ali podzemno) povedati, kje se sme gibati.

Preden kosilnico spustimo na vrt, ji moramo z žico (nad- ali podzemno) povedati, kje se sme gibati.

Ko lahko lenarimo

Robotska kosilnica, ko smo jo spoznali med testiranjem, je zelo neproblematičen del hišne strojne opreme. Če smo bili doslej vajeni košnje s kosilnico, ki je travo tudi sproti pobirala (in smo jo nosili v smetnjak za organske smeti), tega Automover 420 ne počne. Namenjen je namreč redni, dnevni košnji, kar pomeni, da travo sproti reže tako tanko, da ta sproti zgnije (in hkrati pognoji vrt). Da ji to uspe, poskrbijo rezila na spodnji strani, ki so v resnici kar majhni in izredno ostri »olfa nožki«. Mimogrede, ob nakupu dobite tri pakete rezervnih nožkov, saj se ob prehodu čez kako odlomljeno vejo kar hitro skrhajo.

Automover je izredno tih, vsekakor tišji od navadnih kosilnic, pa tudi od robotskih sesalnikov, saj vgrajeni motorčki (in litijeva baterija) napravo le počasi premikajo okoli, rezila pa se tudi ne vrtijo tako hitro kot sesalni mehanizem v sesalcu. V resnici v družini z otroki taka kosilnica postane skorajda hišni ljubljenček, ki med nedeljskim kosilom neustavljivo privlači poglede. Še posebej, ker je njeno gibanje na videz skorajda naključno, enako tudi čas delovanja. Z osnovno nastavitvijo namreč le povemo, kdaj naj bo aktivna, v resnici pa mora vmes kar nekajkrat počivati in se napolniti, saj vgrajene baterije zdržijo le okoli uro in pol dela.

In, seveda, verjetno ni treba posebej poudarjati, da vsakodnevna košnja na urejenost trave bolj blagodejno vpliva kot občasno, 14-dnevno ročno košenje …

Ob hudem dežju (in slabem odvodnjavanju vrta) je kosilnico kljub vsemu smiselno začasno ustaviti.

Ob hudem dežju (in slabem odvodnjavanju vrta) je kosilnico kljub vsemu smiselno začasno ustaviti.

In ko ne moremo

Automover 420 je narejen tako, da je samostojen in lahko nanj pozabimo. Razen kadar ne moremo in povzroča težave. V dveh mesecih se je tako enkrat zagozdil v nepospravljene vrtne pripomočke, enkrat je sporočil, da je zapustil delovno območje in se ustavil, enkrat pa je – zmrznil. Telefonska aplikacija vanj enostavno ni več zmogla naložiti nobenih spremenjenih podatkov, dokler nismo kosilnice fizično ugasnili in spet prižgali. Računalnik pač zmrzne. Občasno.

Kosilnica je tudi odporna proti dežju (tudi hudim nalivom), a je verjetno kljub temu smiselno paziti na to, da se ne sprehaja po ravno najhujšem blatu. Ne nazadnje nam bo s tem uničila travo. Če imate vrt s slabše urejenim odvodnjavanjem (kot ga imamo mi), je ob hudih nalivih kosilnico smiselno ustaviti, saj dvomimo, da zna plavati. Navsezadnje izdelovalec opozarja, da s spodnje strani ni vodotesna in je tam tudi ne smemo prati.

Kosilnica nas je v dveh mesecih, kolikor smo jo uporabljali, nekajkrat tudi poklicala na pomoč.

Kosilnica nas je v dveh mesecih, kolikor smo jo uporabljali, nekajkrat tudi poklicala na pomoč.

In kako vse to deluje?

Saj vemo, zanima vas tisti pravi, računalniški del. Kako kosilnica ve, kje je, kako komunicira, kako nam sporoča morebitne težave? Vanjo je vgrajena kar telefonska kartica SIM (pri nas operaterja Izi mobil), ki kosilnico vedno povezuje v internet. Kosilnica komunicira s Husqvarninimi strežniki, naša telefonska aplikacija pa prav tako, in povezava je sklenjena. Poleg tega ima vgrajen sprejemnik GPS, zaradi katerega si lahko na aplikaciji vedno ogledamo pot, ki jo opravlja po našem vrtu. Obenem ta poskrbi tudi za zaščito proti kraji. Če kosilnica ni več na območju, ki smo ga ogradili ob namestitvi, začne namreč predirljivo piskati, hkrati pa nam zaznano odtujitev sporoči tudi telefon.

Porekli boste – kako je pa z naročnino za to kartico SIM? Kartica ima sklenjeno dveletno naročnino (ki jo je kupec poravnal že z nakupom kosilnice), čez dve leti pa bo kupec od Husqvarne dobil ponudbo za podaljšanje (pod »zelo konkurenčnimi pogoji«, kot so se izrazili). Seveda pa lahko kadarkoli vstavi katerokoli drugo kartico SIM in se z naročnino ukvarja neposredno.

Na aplikaciji lahko spremljamo tudi delovno pot kosilnice, ki jo izrisuje vgrajeni GPS. Kot smo pri sistemu GPS že vajeni, se mu lahko kdaj tudi kolcne.

Na aplikaciji lahko spremljamo tudi delovno pot kosilnice, ki jo izrisuje vgrajeni GPS. Kot smo pri sistemu GPS že vajeni, se mu lahko kdaj tudi kolcne.

In za konec – hm, koliko vse to stane? Verjetno bo prvi odgovor, ko boste videli znesek 2500 evrov – »preveč«. Povedati pa velja, da je to model, ki je namenjen večjim vrtovom, do 2000 kvadratnih metrov, medtem ko za manjše (do 600 kvadratnih metrov) ponujajo model 105, ki stane okoli 1300 evrov. Mimogrede, primerljiv model Gardena (tudi Gardena je v lasti Husqvarne) stane okoli 1000 evrov. Oba cenejša modela seveda ne omogočata »telefonskega nadzora«.

Pa vendar – če vam urejen vrt veliko pomeni in če ste po cele dneve v službi, bo popoldanski mir in počitek odtehtal tudi zgoraj omenjene evrske vsote.

Husqvarna Automover 420

Robotska kosilnica s povezavo na pametni telefon.

Kdo: www.husqvarna.com

Kje: Pooblaščeni prodajalci na www.husqvarna.si.

Cena: 2500 EUR (manj zmogljivi modeli od 1300 evrov naprej), telefonska aplikacija 199 EUR (do konca septembra 99 EUR), set žice za začetno montažo od 99 do 249 EUR (odvisno od dolžine žice, ki jo potrebujemo). Po dveh letih bo treba obnoviti naročnino za vgrajeno kartico SIM, cena še ni znana.

Za    Po namestitvi lahko na kosilnico bolj ali manj pozabimo, ker enostavno deluje. Enostavno upravljanje.

Proti    Kot vsak »robot« se včasih tudi zatakne in kot vsak računalnik kdaj tudi »zmrzne«.

  

Video

O robotski kosilnici smo posneli tudi video posnetek, lahko si ga ogledate na www.monitor.si/kosilnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji