Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor Januar 2009 | Teme: mac, emulator

Za amaterske hekerje

Imate PC in ne marate Oken, morda še posebej ne Viste. Všeč pa vam je Applov OS X, vendar si hkrati ne bi želeli olajšati denarnice z nakupom "pravega Maca". Rešitev - majhen strojni dodatek, ki Applove programerje prepriča, da imajo pod sabo Applov stroj, in tako omogoča namestitev popolnoma legalnega OSX.

Ko je Apple prešel na Intelove procesorje, je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo spretnim hekerjem uspelo namestiti Okna na njihovo strojno opremo. In čeprav so v Applu vztrajno zatrjevali, da Oken pri njih nikoli ne bodo poganjali, so se prav kmalu ugriznili v jezik in sami izdelali tak programski dodatek za OSX, imenovan Boot Camp. V nasprotni smeri, z namestitvijo operacijskega sistema OSX na običajni osebni računalnik x86, pa naletimo na težave. Apple ne želi in verjetno tudi nikoli ne bo dovolil, da bi strojna oprema brez njihove oznake poganjala OSX.

V internetu sicer lahko najdemo različne izpeljanke OSX, ki omogočajo nameščanje na katerikoli PC, vendar so to napol hekerske rešitve. In še - ker je Apple svoj operacijski sistem namenil le svoji izbrani strojni opremi, lahko dokaj hitro ugotovimo, da nam npr. ne deluje vgrajeni modem ali pa celo omrežna kartica. Torej lahko le upamo, da je neki spretni heker naletel na podobno težavo in objavil gonilnike za nedelujočo strojno opremo. Druga večja težava pa nastane, ko želimo namestiti posodobitve operacijskega sistema. Kar hitro se zna zgoditi, da se naš računalnik ne bo več prebudil in takrat nam ne preostane nič drugega, kot da OSX znova namestimo. Da niti ne omenjamo nestabilnosti samega sistema, kar velja še posebej, če imamo v računalniku nameščeno "eksotično" strojno opremo.

Je pa še tretja možnost, za vse nas, ki nismo hekerji in bi radi privarčevali nekaj evrov in se hkrati izognili zgoraj opisanim težavam. Rešitev je strojni dodatek EFI-X, ki omogoča namestitev licenčnega operacijskega sistema OSX. Omenjeni dodatek je na trgu šele kratek čas, pa je zanimanje zanj že zelo veliko. V Evropi je edini distributer EFI-X podjetje v Švici. Ko smo ga naročili, smo zaradi velikega zanimanja nanj čakali skoraj ves mesec. Ko je končno prispel v Slovenijo, se je zataknilo še na carini, saj jim, "itak", ni bilo jasno, kaj to sploh je. Očitno pri carini še vedno niso odkrili moči Googla :). Švicarsko podjetje je EFI-X poslalo v običajni pisemski ovojnici A5 z mehurčki, saj je zapakirana naprava velika le kot cigaretna škatlica.

Priklopili smo jo neposredno na matično ploščo, na prosta vrata USB. Kako napravica deluje, je skrivnost, čeprav dejansko spominja na običajen ključ USB. Tudi v Windows nam ga je prikazalo kot ključ USB, čeprav nanj podatkov nismo mogli kopirati, oz. jih z njega brati. Med iskanjem informacij o njegovem delovanju smo naleteli na intervju z enim od avtorjev. Ta je povedal, da je to napredna naprava z lastnim procesorjem in z več gigabajtov statičnega pomnilnika. Značilnost EFI-X naj bi bila ta, da prestreza nizkonivojske ukaze med operacijskim sistemom in strojno opremo, priključeno na matično ploščo. Tako OSX dejansko misli, da teče na originalni Applovi strojni opremi.

Po uspešnem priklopu smo morali v biosu le še nastaviti, da se je naš računalnik zbudil iz EFI-X. Postopek "prebujanja" je potekal razmeroma dolgo, saj je ob vsakem zagonu pregledal, kateri operacijski sistemi so na voljo. Ko se je končno prebudil, so se nam na zaslonu prikazali lično oblikovani valji z ikonami posameznih operacijskih sistemov. Ker OSX še nismo imeli nameščenega, smo prvič izbrali pogon DVD z vstavljenim namestitvenim DVD. Namestitev je potekala brez težav in po približno 20 minutah se je naš računalnik prebudil z novim operacijskim sistemom OSX Leopard. Najprej smo zagnali posodobitve, saj nas je zanimalo, ali bomo naleteli na kakršnekoli težave. Sistem se je po vnovičnem zagonu prebudil brez težav. Po uspešni namestitvi smo izvedli še nekatere hitrostne teste, saj smo želeli primerjati, ali je zaradi EFI-X kakšna razlika v odzivnosti med spremenjeno (zgoraj omenjeno "hekersko") in originalno različico OSX. Primerjali smo hitrost prenosa podatkov na omrežni disk, stiskanje podatkov in izvajanje določenih operacij v programu za obdelavo slik Photoshop. Rezultati so bili pri obeh namestivah enaki; to je pomenilo, da EFI-X ne vpliva na hitrost delovanja.

EFI-X

Kaj: Strojni dodatek, ki omogoča namestitev legalne kopije OSX.

Spletna stran: www.efi-x.com.

Cena: 128 EUR brez poštnine.

Za: Enostavna raba, nameščen OSX deluje stabilno.

Proti: Omejen seznam podprte strojne opreme.

Da pa ni vse tako idealno, kot se bere, naj povemo, da je pogoj, da EFI-X deluje, uporaba točno določene strojne opreme. Seznam te si lahko preberete na njihovi spletni strani. Povečini so to matične plošče podjetja Gigabyte, Intelovi procesorji (procesorji AMD tu ne pridejo v poštev) in Nvidiine grafične kartice. Naj vam to ne pobere takoj vsega veselja, saj se seznam dokaj hitro dopolnjuje, pred dobrim tednom npr. še ni bilo na voljo matičnih plošč izdelovalca MSI in Intel, zdaj pa so že. Ponavadi se hkrati z novo strojno opremo pojavi tudi posodobitev programske opreme EFI-X. Ta poteka samodejno iz OSX ali Oken. Z njihove spletne strani si moramo prenesti posodobitveni program in ta ob zagonu najprej preveri trenutno nameščeno različico programske opreme, nameščene na EFI-X. Če je ta zastarela, jo samodejno posodobi. Sam postopek ponavadi poteka nekaj minut. Priporočljivo je, da med posodabljanjem ne izklapljamo ali vnovič zaganjamo računalnika. To se je skoraj zgodilo tudi nam, saj je med posodabljanjem program postal neodziven, navodila pa smo prebrali površno. In še - če bi radi namestili OSX Tiger (predzadnja različica OSX), vam EFI-X žal ne bo koristil.

So pa pri izdelovalcu dokaj ažurni s popravki, saj so posodobitve na voljo skoraj vsak teden. Večje napake poskušajo odpraviti, kar se da hitro, manjše, lepotne napake, pa odpravljajo ciklično, z večjim paketom popravkov. Mi smo med našim preizkusom opazili dve manjši napaki, ki nista vplivali na (ne)stabilnost sistema. Prva se je navezovala na zvočno kartico. Pred vsakim predvajanjem zvoka se je po daljšem času neaktivnosti zvočne kartice najprej zaslišal moteč pok, nato se je zvok predvajal normalno. Druga težava pa je bila v tem, da sta se med prebujanjem v EFI-X prikazala dva diska z nameščenim OSX, čeprav je bil dejansko nameščen le eden. Z obema težavama smo se obrnili na izdelovalca in ta nam je v manj kot uri tudi odgovoril. Kar zadeva zvok, jim je bilo znano, saj je napaka v njihovi programski opremi in bo odpravljena s prihodnjo večjo posodobitvijo. Druga težava pa je vezana na napako v biosu matične plošče. Povedali so nam, da so stopili v stik z izdelovalcem, vendar ta ni bil zainteresiran, da bi napako odpravil.

EFI-X je zanimiv strojni dodatek, toda namestitev OSX je zaradi licenčnih pravil v vsakem primeru še vedno nelegalna. Verjetno je samo še vprašanje časa, kdaj bo Apple poslal svojo četo advokatov in bo opisani izdelek umaknjen s trga. To se ne bi zgodilo prvič. Pa uspešno hekanje!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji