Objavljeno: 30.5.2023 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2023

Xiaomi Redmi Note 12 Pro

Xiaomi s falangami telefonov Redmi ne popušča in na slovensko tržišče je prišla četverica naprav Note 12. Da, Note. Proizvajalec morda računa na tiste, ki so si to ime nekoč kot nekaj dobrega zapomnili pri Samsungu.

Letošnji nabor Redmi sega od nizkocenovca za 250 evrov do modela Pro+ za 520. Na preizkus smo dobili najbrž najbolj zanimivo napravo, in sicer Redmi Note 12 Pro 5G s ceno 400 evrov. Ta model je najzanimivejši zato, ker se bori za svoje mesto v srednjem cenovnem razredu in – vsaj po golih specifikacijah – za ta denar ponuja kar veliko.

Začnimo s procesorjem, ki je Mediatekov. Včasih je bila to iztočnica za odstavek, kjer smo zapisali »preveč so varčevali, zato je telefon počasen«, vendar tokrat ni tako. Mediatek je z novejšo serijo procesorskih enot Dimensity pospešil. Note 12 Pro z 8 gigabajti pomnilnika in s procesorjem Dimensity 1080 z dvema jedroma A78 2,6 GHz in s šestimi varčnimi jedri A55 zmore odličen rezultat Geekbench 6. Ta je primerljiv s številkami, ki jih doseže Samsungov Galaxy A54, in tudi v praksi med uporabo telefona ni bilo opaziti upočasnjevanj. Mediatekovih procesorjev se torej ni treba več bati.

Shrambe je 128 GB in baterija je velika – 5.000 mAh je dovolj za dva dneva zmerne uporabe. Tudi zaslon je zelo soliden, ker gre za svetel AMOLED, ki zna sliko risati s 120 ali 60 herci. Ločljivost 2.400 x 1.080 je povsem dovolj in ob 6,7-palčni diagonali posameznih pik ne vidimo več. Obstajajo svetlejši in bolj barviti zasloni? Da. Jih najdemo v telefonih za 400 evrov? Niti ne.

V škatli dobimo 67-vatni polnilec, ki zelo hitro (v malo več kot pol ure) napolni telefon, in to je najbrž tudi izgovor, zakaj telefon nima brezstičnega napajanja. Če se lahko baterija zelo hitro žično napolni, menda ni potrebe po počasnem brezstičnem polnjenju. Seveda se ob tem argumentu pozablja na priročnost brezstičnega polnjenja in dejstvo, da je bolj prijazno do baterije (in konektorja). In na to, da vezje za brezžično polnjenje vendarle nekaj stane.

Nenavadno je, da model 12 pro še vedno žene Android 12 in ne trinajstica, ki poganja cenejši Note 12 (o tem telefonu na kratko ob koncu). Ostaja pa Xiaomijeva preobleka, ki je še vedno nekakšna kopija iOS in še vedno zahteva noro veliko nekih potrditev in kljukic, ko telefon prvič nastavljamo. Še vedno se lahko odločimo za bolj targetirane oglase v vmesniku, čeprav jih vsaj mi potem nikjer nismo videli. Če uporabnik preide s starejšega redmija na tega, bo seveda vse zelo domače. Če pa gre za predhodno uporabo samsunga ali sonyja, utegne biti ta preobleka zelo nerodna. Na tem področju Xiaomi/Redmi še vedno zaostaja oziroma – bolje rečeno – so premalo svojega znanja in razvoja vložili v vmesnik, da bi imel kaj več kredibilnosti.

Fotoaparat. Osrednje tipalo ima 50 megapik in optično stabilizacijo. Široka leča ima 8 megapik, medtem ko je 2 MP makro tam le zato, da fotoaparat na ohišju deluje malo bolj impresivno, z več objektivi. Zvezda zajema slik je seveda osrednja leča, ki je za telefon tega cenovnega razreda nadpovprečno dobra. Za okoli 400 evrov Googlova serija pixlov »a« sicer še vedno nima konkurence, a Note 12 Pro bo tudi v slabših svetlobnih pogojih in celo ponoči zajel zelo solidne slike. Široki objektiv je sicer bolj povprečen, makro kamera pa je, kot rečeno, bolj za okras. Vseeno pa, kot je videti, počasi prehajamo v obdobje, ko bo tudi srednji telefonski razred začel zajemati slike, ki jim ne bo prav veliko manjkalo. Še to, sprednja kamera zmore ločljivost 16 MP in je za portrete ter videoklice solidna.

Pozdraviti velja še dejstvo, da je bralnik prstnih odtisov vgrajen v gumb za vklop na desni stranici. (Pod)povprečnih (pre)počasnih podzaslonskih bralnikov smo se že malce naveličani.

***

Poleg 12 Pro smo na preizkus dobili še običajni Note 12, a je zastopnik dostavil model z 8 GB pomnilnika in s 128 GB shrambe, ki pri nas sploh ne bo naprodaj. Za 250 evrov se v Sloveniji tako dobi čisto osnovni model s 4 GB pomnilnika, kar bo zagotovo premalo.

Redmi sicer zna delati tudi dobre poceni telefone, a to ni serija Note, ki več kot očitno stavi na srednji razred in se tam tudi najbolje odreže.

Xiaomi Redmi Note 12 Pro

Hitrost delovanja: 7

Kakovost izdelave: 7

Prodaja: Operaterji.

Cena: 400 EUR

Za: Velik, svetel zaslon. Osrednje fotografsko tipalo je dobro.

Proti: Androidna preobleka je nadležna in makro leča je le za okras.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji